Bancile austriece asigura peste 30% din finantarea externa a Romaniei
Data publicarii: Astazi, 22-04-2008 | Finante-BanciRomania se bazeaza puternic pe finantare externa, iar peste 30% din aceasta este asigurata de banci din Austria, tara cu cea mai mare expunere din toate tarile occidentale pe finantari acordate in Europa de Est, arata un raport al Fondului Monetar International (FMI) publicat luni.
De altfel, mare parte din tarile din Europa Centrala si de Est au expuneri mari, in ceea cve priveste finantarea externa, pe o singura tara de origine a fondurilor. Singurele tari dependente de finantare externa si care isi asigura finantarea externa din surse diversificate sunt Cehia si Polonia, potrivit raportului FMI.
"O asemenea concentrare a finantarii face din Europa emergenta vulnerabila la dificultati sau la o criza a creditarii in tarile avansate. Sistemele bancare care sunt puternic dependente de imprumuturi externe pentru a sustine cresterea portofoliului de credite s-ar putea confrunta cu o reducere brusca a fondurilor sau cu o crestere rapida a costurilor daca ar avea loc o reevaluare semnificativa a expunerii bancii-mama la tara respectiva", se estimeaza in raport.
Cele mai expuse pe o singura sursa de finantare sunt Tarile Baltice, care isi acopera fondurile externe in proportie de 85% din Suedia.
Totusi, tara care asigura in cea mai mare masura finantarea externa a tarilor din regiune este Austria, ce acopera peste 40% din necesarul de fonduri externe din Bosnia si Hertegovina, Croatia, Serbia si Slovacia si peste 30% din cel al Romaniei. Italia furnizeaza peste 30% din finantarea externa in Bulgaria, Croatia si Bosnia si Hertegovina.
Datele FMI indica o expunere a bancilor austriece echivalenta cu aproape un sfert din activele bancare din Austria, cea mai mare din Europa Occidentala. Urmatoarea tara ca expunere in finantarea externa a regiunii este Suedia (10% din activele bancare), urmata de Italia si Belgia (peste 5%), restul tarilor occidentale cu banci active in regiune avand expuneri mult mai mici.
In acelasi timp, bancile austriece au o pondere de peste o cincime (circa 22%) din stocul finantarilor externe ale tarilor din Europa Centrala si de Est, fiind urmate de institutiile de credit din Germania si Italia (peste 15% din total).
"Concentrarea expunerii bancare contribuie la vulnerabilitatile asociate cu dependenta de finantare externa, in special cand implica finantarea bancilor", se mentioneaza in raport.
Toate marile banci austriece au prezenta puternica in Europa Centrala si de Est. Astfel, Erste Bank are afaceri puternice in Romania (unde detine liderul pietei bancare dupa active, Banca Comerciala Romana - BCR), Cehia (Ceska Sporitelna), Slovacia, Ungaria, Serbia si Croatia, in timp ce Bank Austria Creditanstalt coordoneaza afacerile grupului Unicredit in centrul si estul Europei.
Raiffeisen, al treilea grup financiar din Austria, are una din cele mai extinse prezente bancare din estul Europei, iar Volksbank, al patrulea creditor austriac, are de asemenea subsidiare in mai multe tari estice.
Pe partea de finantari publice pe termen lung activeaza in regiune si Dexia Kommunalkredit (Dexia-Kom), un joint-venture cu sediul la Viena intre grupul franco belgian Dexia si Kommunalkredit, liderul din domeniul finantarii sectorului public in Austria.
Datoria externa a Romaniei pe termen mediu si lung a crescut in primele doua luni ale acestui an cu 1,9% fata de finalul anului trecut pana la 38,9 miliarde euro, cea mai mare parte a acesteia fiind reprezentata de datoria negarantata public a sectorului privat.
Anul trecut, Romania si-a acoperit din investitii straine directe doar 41,9% din deficitul balantei de plati, care a insumat 16,9 miliarde euro.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani