Criza mondiala loveste si in mallurile romanesti
Data publicarii: 21-04-2008 | AfaceriProblemele de finantare ale investitorilor duc la incetinirea aparitiilor de noi spatii comerciale, noteaza Adevarul. Dupa proiectele actuale, piata romaneasca de spatii comerciale va fi "suprasaturata" in cinci ani. Analistii austrieci in imobiliare considera insa ca, in acest moment, scenariul este nerealist.
Piata de retail din Romania nu va ajunge la saturatie in viitorul apropiat, avand in vedere dificultatile cu care se confrunta investitorii in obtinerea finantarii pentru finalizarea tuturor centrelor comerciale anuntate, estimeaza dezvoltatorul austriac Sparkassen Immobilien.
"Romania are mult de recuperat in ceea ce priveste spatiile comerciale, iar in situatia in care toate proiectele anuntate vor fi finalizate, piata va fi suprasaturata in cinci ani.
Avand in vedere insa constrangerile legate de lichiditati cu care se confrunta multi investitori, acest scenariu este oarecum nerealist, mai ales ca obtinerea finantarii proiectelor depinde de obicei de contractele de preinchiriere incheiate", se arata intr-un raport al diviziei de investitii imobiliare a grupului austriac Erste Bank.
in Romania au fost anuntate pana acum peste 90 de proiecte de centre comerciale in Bucuresti si in principalele orase din tara.
Noua tinta: orasele din "esalonul doi"
Reprezentantii Sparkassen Immobilien, dezvoltatorul centrului comercial Sun Plaza din Bucuresti, apreciaza ca, pe termen lung, in Romania vor avea succes doar proiectele construite in amplasamente foarte bune. in opinia lor, preturile pentru toate tipurile de proprietati sunt mari si stabile, iar proiectele finalizate sunt ocupate integral.
"Investitiile in proiecte de retail se concentreaza din ce in ce mai mult in orasele din esalonul doi, cu populatie numeroasa si cu o infrastructura comerciala aproape inexistenta. in aceste amplasamente, randamentele sunt chiar mai mari decat in cele din primul val", se mentioneaza in raport.
Totodata, in raport se arata ca din cauza boomului de pe piata constructiilor din Romania si Bulgaria, este foarte dificila gasirea unor firme de constructii "profesioniste si cu buna reputatie" disponibile. Austriecii au intrat pe piata romaneasca in anul 2006, prin achizitia hotelului Novotel Bucuresti.
Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani