SocGen atrage din nou posibile oferte de preluare
Data publicarii: 19-04-2008 | InternationalNegocierile cu privire la o eventuala preluare si-au facut din nou simtita prezenta, vineri, la Societe Generale dupa ce seful bancii, Daniel Bouton, care a fost un aparator puternic al independentei bancii franceze, si-a pierdut o parte din puterea executiva, relateaza Reuters.
SocGen a anuntat joi seara ca Bouton ii va inmana rolul de director executiv lui Frederic Oudea, care ocupase postul de director financiar si de director executiv adjunct in cadrul Societe Generale. Bouton isi va mentine, totusi, pozitia de presedinte.
Bouton a fost aspru criticat dupa ce SocGen a anuntat in ianuarie o pierdere record din tranzactii de 4,9 miliarde euro (7,76 miliarde dolari). Oficialii SogGen au spus ca pierderile au fost generate de un trader din cadrul bancii, Jerome Kerviel.
Unii analisti considera ca Bouton ar putea pleca definitiv la un moment dat, ceea ce ar putea deschide perspectiva bancii catre o fuziune. SocGen a fost vazuta multa vreme ca o tinta de catre concurentul francez BNP Paribas.
"Faptul ca Bouton va fi acum presedinte si va avea un nou director executiv, deschide portile pentru o posibila afacere", a spus un trader parizian.
Speculatiile referitoare la o posibila oferta au apreciat puternic actiunile SocGen. Titlurile bancii au contribuit cel mai mult la cresterea indicelui CAC 40, apreciindu-se cu 5,7%, la 75,05 euro/actiune pe parcursul sedintei.
Michael Sellam, seful companiei franceze de administrare de fonduri Iris Finance, a spus ca este posibil ca Oudea sa fie mult mai deschis catre o fuziune decat Bouton. Iris Finance detine actiuni la SocGen.
Totusi, Sellam si alti analisti au avertizat asupra faptului ca nu trebuie facute prea multe speculatii in privinta schimbarilor din conducerea SocGen.
Sellam considera ca Bouton ar putea ramane pentru o vreme la SocGen, la fel cum a facut si fostul directorul executiv al BNP Paribas, Michel Pebereau, care si-a pastrat doar functia de presedinte.
"Daca SocGen doreste sa fuzioneze cu o alta companie, Bouton inca mai poate spune nu. Presedintele poate scapa de oricine din banca daca nu e de acord cu el", a spus Sellam.
In martie, BNP Paribas a anuntat ca nu doreste sa incheie vreo afacere cu SocGen, desi initial se declarase interesata de banca. BNP Paribas, care are o valoare de piata de aproximativ 64 miliarde euro, nu a reusit sa cumpere SocGen in 1999.
Un administrator de fonduri din Geneva care a lucrat pentru SocGen a spus, de asemenea, ca Bouton va avea retineri in a renunta la banca. Sub conducerea lui Bouton, SocGen si-a dezvoltat divizia de banca de investitii, ocupand o pozitie fruntasa in lume in sectorul derivativelor de capital.
"Este copilul lui, nu cred ca va renunta la banca. Am indoieli ca va renunta pur si simplu", a spus managerul de fonduri care a refuzat sa i se dezvaluie identitatea. Totusi, un analist de la o banca de investitii din Statele Unite a spus ca scenariul unei fuziuni ramane credibil in conditiile schimbarilor din cadrul consiliului director.
"Plecarea lui Bouton este o veste buna. Bouton bloca orice tip de fuziune", a spus analistul.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani