Isarescu: Banca centrala lucreaza la un indice al pietei imobiliare
Data publicarii: 17-04-2008 | Finante-BanciIn cel mult o luna si jumatate, banca centrala ar putea da mai multe detalii despre indicele pietei imobiliare la care se lucreaza in prezent impreuna cu UNNPR, a spus joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Mai avem o luna, o luna si jumatate de aranjamente tehnice, dupa care putem da un comunicat in acest sens. Este vorba de o culegere de date statistice care sunt foarte importante pentru o economie de piata, iar in functie de acestea si de veridicitatea lor se vor lua decizii", a mentionat Isarescu.
Aceasta masura nu are rolul de a controla preturile, e vorba de date statistice si de a le da consistenta, a mai spus guvernatorul BNR.
"Credem ca datele care se vantura in prezent pe piata imobiliara sunt date de oferta. Se cer niste preturi. Se vantura aceste preturi care pentru mine nu sunt adevarate, oricine poate sa ceara oricat, iar asta nu inseamna ca e un pret de tranzactie", a declarat Isarescu, care a adaugat ca cifrele mediatizate au darul de a-i "speria" si pe romani, si pe straini.
El a mai spus ca, fara o baza de date statistice, se creeaza o intreaga fantasma despre piata imobiliara din Romania.
Isarescu a mentionat ca vrea sa poarte discutii serioase despre piata imobiliara avand la baza date statistice adevarate care pot fi furnizate de notari.
Pe 8 aprilie, guvernatorul BNR declarase ca va avea o intrevedere cu reprezentantii asociatiei notarilor, pentru a incepe discutiile cu privire la obtinerea unor date statistice pertinente despre piata imobiliara romaneasca.
"Nu suntem multumiti de datele statistice. O sa ne intalnim probabil saptamana viitoare cu asociatia notarilor la banca centrala sa vedem primul element pentru a face o abordare, pentru a tine cont de preturile pietei imobiliare, sa ai date statistice fundamentate care sa reflecte realitatea", declara Isarescu.
In prezent, Institutul National de Statistica (INS) nu ofera date despre preturile de pe piata imobiliara romaneasca, care au crescut cu aproape 400% in zona capitalei din 2003 pana la finalul anului trecut si cu aproape 200% in restul tarii, potrivit estimarilor analistilor imobiliari, ca efect al cererii mari de locuinte acoperite insuficient de oferta disponibila.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman