Isarescu: Banca centrala lucreaza la un indice al pietei imobiliare
Data publicarii: 17-04-2008 | Finante-BanciIn cel mult o luna si jumatate, banca centrala ar putea da mai multe detalii despre indicele pietei imobiliare la care se lucreaza in prezent impreuna cu UNNPR, a spus joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Mai avem o luna, o luna si jumatate de aranjamente tehnice, dupa care putem da un comunicat in acest sens. Este vorba de o culegere de date statistice care sunt foarte importante pentru o economie de piata, iar in functie de acestea si de veridicitatea lor se vor lua decizii", a mentionat Isarescu.
Aceasta masura nu are rolul de a controla preturile, e vorba de date statistice si de a le da consistenta, a mai spus guvernatorul BNR.
"Credem ca datele care se vantura in prezent pe piata imobiliara sunt date de oferta. Se cer niste preturi. Se vantura aceste preturi care pentru mine nu sunt adevarate, oricine poate sa ceara oricat, iar asta nu inseamna ca e un pret de tranzactie", a declarat Isarescu, care a adaugat ca cifrele mediatizate au darul de a-i "speria" si pe romani, si pe straini.
El a mai spus ca, fara o baza de date statistice, se creeaza o intreaga fantasma despre piata imobiliara din Romania.
Isarescu a mentionat ca vrea sa poarte discutii serioase despre piata imobiliara avand la baza date statistice adevarate care pot fi furnizate de notari.
Pe 8 aprilie, guvernatorul BNR declarase ca va avea o intrevedere cu reprezentantii asociatiei notarilor, pentru a incepe discutiile cu privire la obtinerea unor date statistice pertinente despre piata imobiliara romaneasca.
"Nu suntem multumiti de datele statistice. O sa ne intalnim probabil saptamana viitoare cu asociatia notarilor la banca centrala sa vedem primul element pentru a face o abordare, pentru a tine cont de preturile pietei imobiliare, sa ai date statistice fundamentate care sa reflecte realitatea", declara Isarescu.
In prezent, Institutul National de Statistica (INS) nu ofera date despre preturile de pe piata imobiliara romaneasca, care au crescut cu aproape 400% in zona capitalei din 2003 pana la finalul anului trecut si cu aproape 200% in restul tarii, potrivit estimarilor analistilor imobiliari, ca efect al cererii mari de locuinte acoperite insuficient de oferta disponibila.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii