Infiintarea si inregistrarea micilor afaceri au fost preluate de Registrul Comertului
Data publicarii: 17-04-2008 | AfaceriProcedurile de infiintare si inregistrare in cazul persoanelor fizice autorizate, a intreprinderilor individuale sau familiale vor fi preluate, in intregime, de Registrul Comertului, potrivit unui act normativ aprobat, miercuri, de Guvern.
Ordonanta de urgenta simplifica inregistrarea si infiintarea unei mici afaceri, transmite Executivul, pentru persoanele fizice autorizate (PFA), intreprinderile familiale si intreprinderile individuale. Potrivit actului normativ, procedurile sunt preluate, in intregime, de catre registrul comertului, prin directorii oficiilor registrului comertului de pe langa tribunale.
Astfel, cei care vor sa-si deschida o afacere isi pot inregistra firma si pot obtine autorizatia de functionare intr-un timp mai scurt. Certificatul, ce contine un cod unic de inregistrare, devine documentul care atesta inscrierea in registrul comertului, autorizarea functionarii si luarea in evidenta de catre autoritatea fiscala. Termenul de eliberare a acestui document este de trei zile lucratoare de la primirea documentatiei complete.
Actul normativ permite solicitarea inregistrarii on-line, pentru toate cele trei categorii - PFA, intreprindere individuala si intreprindere familiala.
Persoana fizica autorizata, proprietarul unei firme si membrii unei intreprinderi familiale sunt asigurati in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si au dreptul de a fi asigurati in sistemul asigurarilor sociale de sanatate si al asigurarilor pentru somaj.
De asemenea, proprietarul unei firme si persoanele din intreprinderea familiala pot cumula si calitatea de salariat al unei terte persoane care colaboreaza intr-o activitate economica. In intreprinderea familiala nu exista angajati, ea este formata din doi sau mai multi membri ai unei familii, pana la gradul IV de rudenie.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii