Avem printre cele mai scumpe servicii bancare din Europa
Data publicarii: 16-04-2008 | Finante-BanciIn timp ce la nivel mondial exista tendinta de ieftinire a serviciilor institutiilor de credit, in Romania acestea au fost mai costisitoare cu 25% in 2007, noteaza Adevarul.
Ieftinirea serviicilor, preconizata a avea loc odata cu intrarea in sistemul bancar a grupurilor financiare asiatice, mai are inca de asteptat. Pe lista bancilor care si-au notificat oficial intentia de a intra pe piata romaneasca nu figureaza nicio institutie originara din Asia. Din contra, un sfert din aceste banci sunt britanice.
Potrivit raportului World Retail Banking 2008, tarifele serviciilor bancare s-au ieftinit anul trecut cu 1% la nivel mondial, datorita intensificarii concurentei venite din partea institutiilor de credit asiatice.
Petru Rares, presedintele Institutului Bancar Roman (IBR), crede ca vom asista la o scadere semnificativa a preturilor pe piata locala, in 3-4 ani, cand grupurile financiare din Asia isi vor face aparitia si in tara noastra. "In Romania, piata este dominata de puterea bancilor. In perioada urmatoare, vom vedea multe grupuri asiatice care vor participa la cresterea concurentei si la alinierea preturilor la produsele financiare de retail", a precizat pentru Rompres presedintele IBR.
Datele arata ca, in 2007, romanii plateau in medie 36 de euro/an pentru serviciile prestate de banci, in crestere cu 25% fata de 2006. In plus, analistii spun ca marjele de profit practicate de institutiile bancare din tara noastra sunt printre cele mai mari din Europa.
Motivul il constituie lipsa de maturitate a pietei si concentrarea concurentei in mana primilor cinci jucatori (BCR, BRD, Raiffeisen, Banca Transilvania si Unicredit Tiriac). In schimb, pe pietele din regiunea Asia-Pacific, unde concurenta este intensa, preturile au scazut anul trecut cu 11%.
Totusi, parerile analistilor cu privire la schimbarea pe care ar putea s-o aduca bancile asiatice sunt impartite. "Atunci cand o banca intra pe piata romaneasca, are toate intentiile sa faca multi bani. Nu cred ca institutiile de credit asiatice nu vor incerca sa valorifice o marja de profit mai buna", sustine Dragos Cabat, presedintele Chartered Financial Analyst (CFA).
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii