Comisioanele agentiilor imobiliare si taxele notariale cresc preturile apartamentelor
Data publicarii: 16-04-2008 | ImobiliareCei care doresc sa-si cumpere o locuinta trebuie sa tina seama ca, pe langa suma pe care o vor achita pentru apartament, vor plati si alte taxe si comisioane. Astfel, legalizarea tranzactiei la notariat si comisioanele percepute de agentia imobiliara vor adauga pretului de cumparare cheltuielilor suplimentare ce pot ajunge la cateva zeci de mii de lei.
Potrivit lui Mihai Atanasoaie, purtatorul de cuvant al Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, cumparatorul trebuie sa plateasca la notariat taxa de carte funciara - 0,15% si taxa notariala, iar vanzatorul plateste un impozit de 2 sau 3% din pretul proprietatii, in functie de anul dobandirii. Spre exemplu, pentru o garsoniera achizitionata cu 70.000 de euro, cumparatorul va plati la notariat taxa de carte funciara de 0,15% din pret, la care se adauga taxa notariala in valoare de circa 3000 de lei. Cu totul, suma pe care cumparatorul trebuie sa o plateasca ajunge la aproximativ 3390 de lei.
Pentru un apartament cu doua camere, cumparat cu un pret de 130.000 de euro, pe langa taxa de carte funciara, se plateste o taxa notariala de circa 4600 de lei, suma totala ajungand la aproximativ 5340 de lei.
In cazul unui apartament cu patru camere in valoare de 250.000 de euro, taxa notariala este de circa 7050 de lei. Adaugand taxa de carte funciara, suma pe care cumparatorul o va lasa la notariat va ajunge la aproape 8400 de lei.
In cazul in care locuinta este achizitionata prin intermediul unei agentii imobiliare, cumparatorul trebuie sa treaca pe lista cheltuielilor si comisionul perceput de aceasta - de obicei 3%.
Astfel, pentru o garsoniera de 70.000 de euro, comisionul pe care clientul il va plati agentiei este de 2100 de euro - circa 7980 de lei. In cazul unui apartament de doua camere in valoare de 130.000 de euro, cheltuielile cu agentia se ridica la 3.900 de euro - 14820 de lei, iar pentru un apartament cumparat cu 250.000 de euro, comisionul ajunge la 7500 de euro - 28500 de lei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice