Treichl: Reteaua BCR va egala BRD pana la finele anului
Data publicarii: 16-04-2008 | Finante-BanciGrupul austriac Erste Bank, actionarul majoritar al celei mai mari banci din Romania - BCR, cu active de peste 17,5 mld. euro, are ca obiectiv pentru acest an recuperarea decalajului in raport cu principalul sau competitor, francezii de la BRD-SG, din punct de vedere al extinderii teritoriale si al cresterii nivelului cotei de piata, potrivit lui Andreas Treichl, CEO Erste.
Programul de integrare prin care trece BCR, dupa preluarea de catre austriecii de la Erste in 2006, a redus treptat cota de piata a bancii in functie de active cu circa un punct procentual, de la peste 26%, potrivit Business Standard.
Austriecii de la Erste vor sa creasca, in urmatoarea perioada, contributia activitatilor din Romania la profitul grupului la circa 30%, comparativ cu un nivel de 20%, la finele anului trecut. BCR, cel mai mare creditor de pe piata romaneasca, a obtinut in 2007 un profit net dupa impozitare si plata intereselor minoritare de 276,5 milioane de euro, iar pentru acest an, plusul la profit pentru operatiunile din Romania este evident, de vreme ce austriecii vor incasa banii din vanzarea participatiei de 25% din Asiban si din instrainarea operatiunilor de asigurari catre VIG.
Incepand cu anul 2004, BRD a deschis un numar-record de agentii, contand, la sfarsitul anului 2007, pe 806 unitati, cea mai extinsa retea bancara din Romania dupa cea a CEC. Erste s-a concentrat pe programul de integrare a subsidiarei romanesti, astfel ca, BCR numara 582 de unitati de retail in majoritatea oraselor cu peste 10.000 de locuitori si 52 de centre de afaceri corporate, pierzand si din pozitia dominanta a cotei de piata.
"Aveti dreptate ca am pierdut cota de piata in Romania, dar dintr-o pozitie dominanta. Acest lucru are legatura, partial, cu implementarea programului de integrare, care a avut impact asupra intregii afaceri. Avand in vedere ca programul se afla aproape de finalizare, ar trebui sa vedem o stabilizare sau chiar un castig in ceea ce priveste cota de piata pentru anumite produse", a declarat Treichl, care s-a aflat in dialog, pe internet, cu investitorii.
Intrebat despre planurile Erste privind ajungerea din urma a Societe Generale, mai ales in ceea ce priveste reteaua teritoriala, avand in vedere ca activitatea bancii franceze pare mai eficienta in Romania decat cea a grupului austriac, Treichl a aratat ca, pana la finele acestui an, Erste va egala Societe Generale. CEO Erste a subliniat insa ca grupul francez este prezent in Romania din 1996, iar Erste - din 2006. BCR mizeaza pe mentinerea pozitiei de lider de piata pe segmentul corporate, pe termen lung, in timp ce lansarea operatiunilor bancii de locuinte in Romania va ajuta banca in recuperarea cotei de piata pe retail.
Erste Bank a castigat, la sfarsitul anului 2005, licitatia pentru preluarea unui pachet de 61,88% dintre titlurile BCR, pentru care a platit 3,75 miliarde euro. In prezent, participarea Erste la BCR se ridica la 69,17%. Grupul austriac a obtinut anul trecut un profit net de 1,17 miliarde euro, in crestere cu 26% fata de 2006, iar avansul rezultatului, fara includerea subsidiarei romanesti, a fost de 14,2%, la 984,6 milioane de euro. La finele anului trecut, grupul austriac avea active totale de 200,5 miliarde euro, in urcare cu 10,4% fata de anul precedent.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice