Pierderile din criza creditelor vor totaliza 350-420 miliarde dolari
Data publicarii: 16-04-2008 | InternationalCosturile crizei financiare create de prabusirea pietei creditelor cu grad mare de risc din SUA s-ar putea cifra la 350-420 miliarde de dolari, iar nivelul de 1.000 miliarde dolari prezentat de Fondul Monetar International (FMI) induce in eroare, au spus oficiali ai OCDE, citati de Reuters.
Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), care estimase pana in prezent ca nivelul costurilor crizei creditelor va fi de 300 miliarde dolari - pierderi si deprecieri ale activelor -, a anuntat ca a renuntat sa ia in calcul pretul de piata, in locul valorii contabile a activelor si ca foloseste estimari privitoare la rate de recuperare de 40-50% raportat la valoarea activelor.
"Parerea noastra este ca un nivel al pierderilor estimat la 1.000 miliarde dolari poate fi un element care sa ii induca pe deplin in eroare pe jucatorii de pe piete", a spus seful comitetului pentru piete financiare al OCDE, Thomas Weiser, citat de Reuters.
FMI anuntase saptamana trecuta, intr-un raport bianual despre stabilitatea pietei financiare, ca pierderile si deprecierile de active din actuala criza a creditelor au atins nivelul de aproape 1.000 miliarde dolari.
Alti oficiali ai OCDE au spus ca un nivel de 1.000 miliarde dolari include multe alte pierderi, care fac parte din activitatea normala de pe piete si nu au legatura cu criza creditelor, in conditiile in care o alta estimare, mai atenta, a FMI a indicat ca pierderile vor fi de 480 miliarde dolari.
Weiser a spus ca "nivelul de 1.000 miliarde la care se refera FMI" a fost discutat si cu alti jucatori de pe piata, la o reuniune de luni dintre reprezentanti ai OCDE, ai bancilor, ai agentiilor de evaluare financiara si ai auditorilor. "Este putin artificial", a estimat Weiser.
OCDE a afirmat ca estimarea sa este realista, intrucat nu se mai bazeaza pe valorile de piata, care in actuala conjunctura ar putea atribui valoarea zero unor anumite active, care in cele din urma ar putea sa nu fie chiar atat de lipsite de valoare, a precizat seful comitetului pentru piete financiare al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.
"Este important ca aceste date sa devina publice, pentru a induce un nivel mai ridicat de realism dezbaterii internationale pe aceasta problema", a adaugat Thomas Weiser.
Bancherii ce au luat parte la reuniunea de luni au admis ca va fi nevoie de 12-18 luni pentru a sterge din sistem urmele crizei generate de prabusirea pietei ipotecare americane cu grad mare de risc, a mai spus Weiser, care este si director general pentru politica economica si piete financiare in ministerul austriac de finante.
Potrivit declaratiilor unor oficiali, sectorul privat a fost reprezentat la sedinta de oficiali ai unor grupuri bancare ca Deutsche Bank, BNP Paribas, Societe Generale, Swiss Re, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Royal Bank of Scotland si Barclays.
La reuniune au participat si reprezentanti ai agentiilor de evaluare financiara Fitch, Standard and Poor's si Moody's, ca si ai companiei de consultanta de afaceri PriceWaterhouseCoopers.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman