Pierderile din criza creditelor vor totaliza 350-420 miliarde dolari
Data publicarii: 16-04-2008 | InternationalCosturile crizei financiare create de prabusirea pietei creditelor cu grad mare de risc din SUA s-ar putea cifra la 350-420 miliarde de dolari, iar nivelul de 1.000 miliarde dolari prezentat de Fondul Monetar International (FMI) induce in eroare, au spus oficiali ai OCDE, citati de Reuters.
Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), care estimase pana in prezent ca nivelul costurilor crizei creditelor va fi de 300 miliarde dolari - pierderi si deprecieri ale activelor -, a anuntat ca a renuntat sa ia in calcul pretul de piata, in locul valorii contabile a activelor si ca foloseste estimari privitoare la rate de recuperare de 40-50% raportat la valoarea activelor.
"Parerea noastra este ca un nivel al pierderilor estimat la 1.000 miliarde dolari poate fi un element care sa ii induca pe deplin in eroare pe jucatorii de pe piete", a spus seful comitetului pentru piete financiare al OCDE, Thomas Weiser, citat de Reuters.
FMI anuntase saptamana trecuta, intr-un raport bianual despre stabilitatea pietei financiare, ca pierderile si deprecierile de active din actuala criza a creditelor au atins nivelul de aproape 1.000 miliarde dolari.
Alti oficiali ai OCDE au spus ca un nivel de 1.000 miliarde dolari include multe alte pierderi, care fac parte din activitatea normala de pe piete si nu au legatura cu criza creditelor, in conditiile in care o alta estimare, mai atenta, a FMI a indicat ca pierderile vor fi de 480 miliarde dolari.
Weiser a spus ca "nivelul de 1.000 miliarde la care se refera FMI" a fost discutat si cu alti jucatori de pe piata, la o reuniune de luni dintre reprezentanti ai OCDE, ai bancilor, ai agentiilor de evaluare financiara si ai auditorilor. "Este putin artificial", a estimat Weiser.
OCDE a afirmat ca estimarea sa este realista, intrucat nu se mai bazeaza pe valorile de piata, care in actuala conjunctura ar putea atribui valoarea zero unor anumite active, care in cele din urma ar putea sa nu fie chiar atat de lipsite de valoare, a precizat seful comitetului pentru piete financiare al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.
"Este important ca aceste date sa devina publice, pentru a induce un nivel mai ridicat de realism dezbaterii internationale pe aceasta problema", a adaugat Thomas Weiser.
Bancherii ce au luat parte la reuniunea de luni au admis ca va fi nevoie de 12-18 luni pentru a sterge din sistem urmele crizei generate de prabusirea pietei ipotecare americane cu grad mare de risc, a mai spus Weiser, care este si director general pentru politica economica si piete financiare in ministerul austriac de finante.
Potrivit declaratiilor unor oficiali, sectorul privat a fost reprezentat la sedinta de oficiali ai unor grupuri bancare ca Deutsche Bank, BNP Paribas, Societe Generale, Swiss Re, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Royal Bank of Scotland si Barclays.
La reuniune au participat si reprezentanti ai agentiilor de evaluare financiara Fitch, Standard and Poor's si Moody's, ca si ai companiei de consultanta de afaceri PriceWaterhouseCoopers.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii