Banca spaniola la Caixa cumpara Libra Bank
Data publicarii: 14-04-2008 | Finante-BanciLansata recent in Romania, banca de economii la Caixa, cea mai mare de acest fel din Europa, a facut o oferta de nerefuzat actionarului majoritar al micutei banci romanesti, noteaza Cotidianul.
Banca spaniola la Caixa, cu sediul la Barcelona, se afla in negocieri finale pentru preluarea Libra Bank de la fondul de investitii Broadhurst. "la Caixa a facut o propunere foarte tentanta pentru Broadhurst, iar afacerea va fi incheiata intr-o perioada foarte scurta", au declarat surse apropiate tranzactiei.
Contactat telefonic, Siminel Andrei, presedintele NCH Advisors, companie care administreaza activitatea locala a fondului american de investitii Broadhurst, a evitat sa confirme direct negocierile cu la Caixa. "Sectorul financiar-bancar are un potential de crestere deosebit si de aceea nu se pune problema vinzarii bancii, dar sintem interesati de un parteneriat cu un jucator global, care sa sprijine cu know-how si tehnologie dezvoltarea bancii", a declarat Siminel Andrei.
Venita in tara noastra in toamna anului trecut, la Caixa a anuntat inca de la lansare ca intentioneaza sa achizitioneze o banca de retail in Romania si sa cucereasca pina la 4% din piata bancara romaneasca. "Daca ni se ofera ocazia sa cumparam o banca de retail in Romania, noi nu vom da inapoi. Decizia strategica in ceea ce priveste dezvoltarea noastra in Europa Centrala si de Sud-Est este aceea de a achizitiona banci de retail", spunea atunci Juan Maria Nin, presedinte si director executiv La Caixa.
Grupul la Caixa este cel mai important jucator pe piata de retail bancar din Spania. La finele trimestrului trei din 2007, venitul net atribuit grupului se ridica la 1,82 miliarde de euro, iar activele totale au atins 239,6 miliarde de euro, adica de aproximativ patru ori mai mult decit tot sistemul bancar romanesc. Ca active, in Spania, banca ocupa locul al treilea per total si primul loc in topul bancilor de economii.
La nivel european, la Caixa este cea mai mare banca de economii. Aceasta are un statut diferit fata de orice alta institutie de credit prezenta in Romania. Astfel, Adunarea Generala a Bancii, organismul cel mai inalt de conducere si luare a deciziilor, este formata in proportie de 36% din detinatorii de depozite. Aproximativ 30% sint fondatorii bancii, 21% - corporatiile guvernamentale spaniole si 13% - angajatii institutiei.
La finele lunii septembrie a anului trecut, activele Libra Bank se ridicau la 641 de milioane de lei. Banca a intrat in portofoliul New Century Holdings (NCH) in mai 2003, cind intregul pachet de actiuni a fost preluat de noua firme detinute de fondul de investitii Broadhurst.
In prezent, banca are un capital de 105 milioane de lei, divizat intre sapte firme din grupul Broadhurst: Romarta - 47,97025%, Valm Proprietati - 13,25014%, Electroaparataj - 12,10928%, Metex Big - 10,52457%, Bil Investitii - 9,90086%, Vel Pitar - 4,16115% si Sapte Spice - 1,74057%. Broadhurst este unul dintre primele fonduri de investitii prezente pe piata romaneasca si unul dintre cele mai active. In ultimii doi ani, Broadhurst a realizat mai multe exituri, in special prin divizarea activitatilor companiilor din portofoliu si vinzarea activelor imobiliare.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului