Pericol de soc alimentar mondial
Data publicarii: 14-04-2008 | InternationalLouis Michel, comisarul european pentru Dezvoltare, lansa zilele trecute un avertisment alarmant. In opinia sa, "un soc alimentar mondial este pe cale sa se produca". Mai putin vizibil ca socul petrolului, afirma comisarul european, dar care ar putea avea ca efect "un adevarat tsunami economic si umanitar". Analistii de la cotidianul "Les Echos" sunt de parere ca cel mai afectat va fi continentul african, unde tensiunile sociale provocate de costul vietii au capatat o amploare fara precedent. Revolte din aceleasi motive se inregistreaza insa si in Asia, cu precadere in Vietnam, Bangladesh, Filipine, desi guvernele tarilor respective adopta masuri urgente pentru prevenirea unor catastrofe umanitare.
Asa cum anuntau recent agentiile de presa, explozia pretului la grau a provocat revolte in Egipt, unde manifestantii l-au supus criticilor severe chiar pe presedintele Moubarak. Un factor agravant, relevat de "Les Echos", este decizia unor tari producatoare de materii prime, inclusiv agricole, cum este India, primul exportator mondial de orez, sau Vietnamul, de a-si reduce sau chiar suspenda exporturile la acest produs, ceea ce a avut ca efect o explozie a preturilor. Principal aliment pentru mai bine de trei miliarde de persoane de pe Terra, orezul a devenit unul dintre cele mai cautate si scumpe produse alimentare pe pietele lumii.
In contractele pentru livrarile din luna mai a.c. , anunta Chicago Board of Trade, a fost depasit pragul simbolic de 20 dolari suta de livre de orez, pretul contractat dublandu-se. In primele trei luni ale acestui an, pretul orezului a crescut deja cu 40 la suta. Iar perspectivele nu sunt deloc optimiste.
Stocurile, evaluate la 75 milioane tone, nu pot acoperi necesarul de consum mondial de orez decat pentru doua luni, a anuntat Departamentul american al Agriculturii. Ele sunt inferioare stocurilor din 2005/2006 si foarte putin superioare celor din 2006/2007. Un fenomen important semnalat de experti este cresterea consumului de orez, in perioada 2005-2008, cu 0,5 la suta anual, in timp ce productia a crescut cu doar 0,25-0,3 la suta.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des