Casa pe credit, un vis prea frumos pentru romanul de rand

Data publicarii: 11-04-2008 | Finante-Banci

Cu salariul mediu net pe economie, sansele de a accesa un imprumut suficient pentru o locuinta sunt aproape nule, noteaza Adevarul. Pentru un tanar de pana in 30 de ani, al carui venit nu depaseste media pe economie, posibilitatea de a obtine un credit pentru locuinta este nula. Si-ar incerca norocul la banca, dar cei 1.200 lei pe care ii castiga lunar nu au cum sa acopere ratele unui imprumut imobiliar.

Daca tanarul nostru este din provincie si a strans banii pentru avans, isi poate lua pe credit cel mult o garsoniera de 20.000-25.000 de euro, intr-un imobil vechi, undeva la periferia unor orase de genul Arad, Baia Mare, Botosani sau Drobeta Turnu-Severin. Si tot ar plati rate timp de 30 de ani.

Nici vorba de o garsoniera intr-un complex rezidential nou si nicidecum in Bucuresti, unde preturile exorbitante sunt inaccesibile celor cu venituri medii (1.200 de lei, potrivit datelor Institutului National de Statistica). Tanarul ar avea sanse mai
mari daca s-ar insura. Cu un buget familial de 2.400 de lei pe luna, poate ravni chiar si la un apartament cu 2 camere si, cu putin noroc, la unul cu trei camere in Botosani.

Consultantul de investitii Bogdan Baltazar este de parere ca "problema fundamentala o reprezinta explozia preturilor, care a depasit cu mult cresterea salariala". Pe de alta parte, Eugen Radulescu, consilierul guvernatorului bancii centrale, considera ca oamenii cu venituri medii au sanse reduse de a lua un astfel de credit chiar si in orice alta tara. "Nu cred ca exista un loc in lume unde cei cu venituri medii sa isi permita o casa. Nici macar in Statele Unite. In plus, pe langa problema ratelor, apare si cea a avansului.

Chiar si cei care castiga mult peste medie trebuie sa prezinte un avans minim la banca", explica Radulescu. Consilierul BNR este de parere ca cele mai mari sanse sa ia un credit imobiliar le au tinerii absolventi ai invatamantului superior din marile centre universitare. "Acestia castiga chiar si dublul salariului mediu pe economie. Ei se indatoreaza chiar si la gradul maxim, luand in calcul veniturile mai mari pe care le-ar putea obtine in urmatorii ani", adauga Radulescu.

Asa se face ca tanarul nostru cu venituri de 1.200 de lei poate doar sa viseze, pentru ca banca nu va lua in calcul intregul sau venit. Din cei aproximativ 330 de euro pe care ii castiga, ofiterul de credit va scadea valoarea cosului minim de subzistenta, in medie de 250 de lei (70 euro). Doar daca se imprumuta la gradul maxim de indatorare, de 70%, are la dispozitie doar 190 de euro pentru plata ratelor. Dar ce casa iti poti lua in Romania cu acesti bani?

Problema apare atunci cand veniturile nu pot fi dovedite legal. Multi romani se afla in aceasta situatie. Fie ca incaseaza chirii fara contract, sau se inteleg cu patronul pentru care lucreaza, aceste venituri suplimentare nu pot fi luate in calcul de catre institutia de credit.

Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: