Actuala politica a Bancii Centrale Europene contribuie la stabilitatea preturilor
Data publicarii: 11-04-2008 | Finante-BanciPolitica monetara actuala a Bancii Centrale Europene (BCE) va contribui la mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu, in contextul in care se accentueaza riscurile inflationiste si tensiunile de pe pietele financiare, a spus joi presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, citat de Reuters.
Elementele fundamentale ale economiei zonei euro sunt solide, a precizat Trichet, la o conferinta de presa sustinuta dupa sedinta de politica monetara a consiliului guvernatorior BCE. Seful BCE a admis insa ca turbulentele de pe pietele financiare sunt neobisnuit de acute, iar tensiunea ar putea dura mai mult decat se estimase initial.
Ultimele statistici "confirma evaluarea noastra ce indica existenta unor riscuri la adresa stabilitatii preturilor pe termen mediu", a spus Trichet.
"Accentuam asupra faptului ca mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu este principalul nostru obiectiv", a adaugat seful institutiei cu sediul la Frankfurt.
"Ancorarea ferma a asteptarilor inflationiste pe termen mediu si lung este cea mai importanta prioritate a consiliului guvernatorilor si nu putem sa nu fim atenti la acest aspect. Consideram ca pozitia noastra actuala de politica monetara va contribui la indeplinirea acestui obiectiv", a declarat seful Bancii Centrale Europene.
Inflatia din zona euro a atins un nivel record de 3,5% in martie, in pofida efectului aprecierii euro, care tempereaza inflatia.
Euro s-a apreciat joi pana la un nou maxim fata de dolar, in contextul in care situatia economica din Statele Unite se deterioreaza, iar pe pietele financiare persista turbulentele. Euro s-a apreciat pana la un nivel record si fata de lira sterlina.
Trichet a fost "prudent optimist" cu privire la cresterea economica a zonei euro. "Elementele economice fundamentale ale zonei euro sunt solide", a spus seful BCE.
Statisticile indica in continuare "o crestere moderata, dar constanta a produsului intern brut (PIB). Cu toate acestea, nivelul de incertitudine care provine din turbulentele de pe pietele financiare este neobisnuit de mare, iar tensiunile ar putea sa dureze mai mult decat ne asteptasem initial", a precizat presedintele Bancii Centrale Europene.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii