Actuala politica a Bancii Centrale Europene contribuie la stabilitatea preturilor
Data publicarii: 11-04-2008 | Finante-BanciPolitica monetara actuala a Bancii Centrale Europene (BCE) va contribui la mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu, in contextul in care se accentueaza riscurile inflationiste si tensiunile de pe pietele financiare, a spus joi presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, citat de Reuters.
Elementele fundamentale ale economiei zonei euro sunt solide, a precizat Trichet, la o conferinta de presa sustinuta dupa sedinta de politica monetara a consiliului guvernatorior BCE. Seful BCE a admis insa ca turbulentele de pe pietele financiare sunt neobisnuit de acute, iar tensiunea ar putea dura mai mult decat se estimase initial.
Ultimele statistici "confirma evaluarea noastra ce indica existenta unor riscuri la adresa stabilitatii preturilor pe termen mediu", a spus Trichet.
"Accentuam asupra faptului ca mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu este principalul nostru obiectiv", a adaugat seful institutiei cu sediul la Frankfurt.
"Ancorarea ferma a asteptarilor inflationiste pe termen mediu si lung este cea mai importanta prioritate a consiliului guvernatorilor si nu putem sa nu fim atenti la acest aspect. Consideram ca pozitia noastra actuala de politica monetara va contribui la indeplinirea acestui obiectiv", a declarat seful Bancii Centrale Europene.
Inflatia din zona euro a atins un nivel record de 3,5% in martie, in pofida efectului aprecierii euro, care tempereaza inflatia.
Euro s-a apreciat joi pana la un nou maxim fata de dolar, in contextul in care situatia economica din Statele Unite se deterioreaza, iar pe pietele financiare persista turbulentele. Euro s-a apreciat pana la un nivel record si fata de lira sterlina.
Trichet a fost "prudent optimist" cu privire la cresterea economica a zonei euro. "Elementele economice fundamentale ale zonei euro sunt solide", a spus seful BCE.
Statisticile indica in continuare "o crestere moderata, dar constanta a produsului intern brut (PIB). Cu toate acestea, nivelul de incertitudine care provine din turbulentele de pe pietele financiare este neobisnuit de mare, iar tensiunile ar putea sa dureze mai mult decat ne asteptasem initial", a precizat presedintele Bancii Centrale Europene.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani