IFN-urile si sistemul bancar, prima tinta a spalarii banilor
Data publicarii: 10-04-2008 | Finante-BanciCombaterea fraudei fiscale, a spalarii banilor si a finantarii terorismului au fost doar cateva dintre subiectele abordate ieri in cadrul seminarului: "Managementul prevenirii infractiunilor in mediul de afaceri". Organizat de FinMedia, seminarul a dat posibilitatea reprezentantilor autoritatilor sa expuna masurile pe care le-au luat in combaterea acestor fenomene, dar si in problemele frecvente cu care se confrunta in evaluarile pe care le fac.
Cum cele mai frecvente infractiuni sunt legate de prejudiciile aduse patrimoniului societatilor comerciale, al celui bancar sau al sectorului non-financiar, se impune informarea reprezentantilor acestora, astfel incat numarul activitatilor ilegale sa fie cel putin micsorat, daca nu eliminat.
De acest aspect sunt preocupati atat oficialii europeni, care au cerut deja Romaniei implementarea unor Directive, cat si reprezentantii Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB), ai Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a Comisiei Nationale de Valori Mobiliare (CNVM), ai Ministerului Justitiei si, nu in ultimul rand, ai celor care beneficiaza de aceste implementari - reprezentantii mediului de afaceri.
Prezent la seminar, Stere Farmache, presedinte si CEO al BVB, a sustinut ca piata de capital dispune de reguli moderne pentru monitorizarea activitatilor financiare. "Abuzul de piata opereaza cu instrumente foarte fine, cizelate in pietele dezvoltate, mai ales atunci cand acestea inregistreaza variatii mari de lichiditate de la o zi la alta", a spus Farmache.
Precizand ca BVB si CNVM au atributii clare in supravegherea si monitorizarea pietei, printre care si prevenirea intermedierilor, astfel incat sa nu se efectueze tranzactii care ar incalca regulile, Farmache a aratat ca BVB instituie trei categorii de alerta referitoare la posibilele tranzactii suspecte. Astfel, categoria intai prevede instituirea alertei, care nu duce neaparat la investigare, daca pretul actiunilor unei societati variaza cu +/- 5%, categoria a doua se aplica atunci cand variatia este de +/- 10%, iar ultima daca variatia este de +/- 12%. Procentele sunt valabile si pentru variatiile de volum ale actiunilor tranzactionate.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani