Dobanzile cu doua cifre la depozite ascund si multe surprize neplacute
Data publicarii: 10-04-2008 | Finante-BanciIn ultimele saptamani, romanii sunt bombardati cu oferte pentru dobanzi din ce in ce mai mari. Mai multe banci au majorat dobanzile la depozitele in lei pana la nivelul de 10 sau chiar 15% pe an. Astfel, acestea incearca sa-si acopere deficitul de lichiditate prin atragerea de noi depozite de la clienti.
Cei care sunt tentati sa-si plaseze banii in astfel de depozite cu dobanzi de 9-10% trebuie sa tina seama de mai multe lucruri. In primul rand, trebuie sa fie atenti la comisioanele pe care bancile le percep pentru constituirea depozitului, administrarea sau retragerea de numerar. O alta surpriza neplacuta este ca suma minima pentru un astfel de depozit cu dobanzi de doua cifre poate ajunge la... 50.000 de lei.
Raiffeisen Bank a lansat recent o promotie la depozitele pe trei luni. Pana la sfarsitul lunii, banca ofera o dobanda de 10% pe an la depozitele noi, dobanda cu 3,35 de puncte procentuale mai mare decat cea standard. Raiffeisen se lauda cu "cea mai spectaculoasa dobanda la depozitele noi in lei". La fel de spectaculoasa este, insa, si suma minima pentru acest depozit - 40.000 lei. Pentru depozitele de 4.000 lei, dobanda este de 9%, iar pentru cele de 150 lei - 7%.
Bancpost a urcat dobanda platita la depozitele Prim cu scadente de trei si sase luni la 9,9%, respectiv 10% pe an. Nivelurile sunt cu peste un punct procentual mai mari fata de cele precedente. Pentru depozitul Start, dobanda este de 10,5%, suma minima pentru constituire, 500 lei, iar perioada de maturitate, 3 luni. Banca percepe comision de administrare de 1,5 lei/luna/cont si unul de administrare cont curent inactiv de 10 lei/luna. Retragerea de numerar este taxata cu 0,20% la ATM si 0,50% la casier. La depozitul Pas cu pas dobanda creste in functie de perioada, de la 6,5% pentru mai putin de 30 de zile, la 10% pentru 301-330 zile sau chiar la 14,25% pentru 331-360 zile. Nu lipsesc nici in acest caz comisioanele - 1,5lei/luna/cont pentru administrare cont curent activ si 10 lei/luna administrare cont curent inactive.
UniCredit Tiriac Bank combina in pachetul financiar Duet Duet doua produse standard diferite: un depozit si un fond de investitii. Suma minima necesara unui astfel de pachet este de 5.000 lei sau 1.500 euro, aceasta urmand a se imparti in proportie de 50% depozit si 50% fond de investitii. Perioada de maturitate este de trei luni fara prelungire automata, iar dobanda este de 10% pe an pentru depozitele in lei si 8% pentru cele in euro.
Crestere progresiva
Alpha Bank anunta o dobanda care creste din luna in luna. Depozitul Progressive are doua variante - cu scadenta la 6 luni si la un an. Suma minima este 1.000 de lei, respectiv 500 de euro (in functie de valuta depozitului ales). Pentru depozitele pe 6 luni dobanda merge de la 6 la 15,5% pentru lei si de la 2,75 la 8,5% pentru euro. Cel cu scadenta la 12 luni are dobanda cuprinsa intre 5,5 si 15,25% pentru lei si intre 2 si 9% pentru euro.
Piraeus Bank plateste clientilor pentru depozitul Star, scadent la trei luni, o dobanda de 10,5% pentru economiile in lei si 5% pentru cele in euro. Suma minima este de 20.000 de lei, respectiv 6000 de euro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani