Securizarea datelor, in pericol!
Data publicarii: 08-04-2008 | AfaceriFirmele aloca doar 3% din buget pentru sisteme de securizare a informatiilor, noteaza Adevarul. Pentru angajati, evolutia tehnologica aduce un grad in plus de libertate, insa pentru companii inseamna pierderi de milioane de euro. Majoritatea companiilor din domeniul tehnologiei informatiei, media si telecomunicatii nu fac fata unui atac informational. Dintre putinele firme care detin o strategie de securitate numai 14% pot afirma ca aceasta corespunde cerintelor de business ale companiei, releva un studiu realizat de Deloitte.
Tot mai multi angajati muncesc acum in afara biroului - acasa, in masina, intr-o sala de conferinte, intr-o cafenea sau oriunde exista suficient spatiu pentru laptop, semnal pentru telefon si eventual o conexiune suficient de rapida la internet. Pentru angajati, evolutia tehnologica aduce un grad in plus de libertate, insa pentru companii aceasta flexibilitate poate crea multe provocari.
Ultimul an a adus in atentia publicului numeroase cazuri in care un laptop pierdut sau furat a permis accesul neautorizat la cantitati foarte mari de date confidentiale si, pe masura ce avansul tehnologic aduce o crestere exponentiala a cantitatii de informatii pe care o poti duce in geanta sau in buzunar, acest risc devine din ce in ce mai mare.
O alta provocare mare pe care o au companiile din IT&C este faptul ca recurg de multe ori la externalizarea unor activitati - iar aici vorbim de parteneri strategici sau de contractori ocazionali independenti - pentru a contribui la efortul lor de a executa anumite activitati sau de a-si livra produsele catre consumatori.
Mai mult, 59% dintre companiile intervievate recurg la alte organizatii inclusiv pentru anumite segmente din zona de securitate informationala. Pentru a te putea baza pe astfel de capacitati externe, acestea ar trebui testate periodic; cu toate acestea, doar 22% dintre respondenti obtin o astfel de asigurare.
Securitate informationala prin securitate fizica
Companiile de azi sunt construite in jurul unei infrastructuri fizice (cladiri si infrastructura tehnica) si al unei infrastructuri informationale (date si alte tipuri de continut digital). Cu toate acestea, majoritatea companiilor continua sa trateze securitatea fizica si cea informationala ca fiind separate si distincte. Mai precis, 64% dintre companii au facut foarte putin sau nimic pentru a integra cei doi factori, pierzand niste oportunitati importante.
Ca sa dam un singur exemplu, un card de acces sau un cip detinut de angajat pentru a-i asigura accesul in cladire ar putea fi folosite si pentru a preveni accesul neautorizat la informatii. Cand cineva incearca sa se autentifice intr-un sistem informatic, sistemul informatic se poate conecta la sistemul de gestiune al accesului fizic si sa verifice daca respectivul utilizator chiar se afla in cladire, declansand o alarma silentioasa, care sa ajute si la identificarea celor care au provocat voluntar sau involuntar respectivul incident.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii