Vom vorbi la mobil din avion
Data publicarii: 08-04-2008 | LifestyleComisia Europeana a anuntat ieri noi reguli care vor permite convorbirile pe mobil in timpul zborului cu avionul, noteaza Evenimentul Zilei. Apelurile telefonice la inaltime vor costa insa mai mult decat cele normale.
Comisia Europeana a anuntat ieri un set de noi reguli si standarde tehnologice ce vor permite pasagerilor din avioane sa poata folosi telefoanele mobile in timpul zborurilor pe intreg continentul european, informeaza Reuters. Conform deciziei adoptate la Bruxelles, incepand cu sfarsitul acestui an, clientii celor mai mari linii aeriene din spatiul Uniunii Europene (UE) vor putea sa vorbeasca, sa trimita SMS-uri sau date, inclusiv mesaje e-mail, imediat ce avionul in care se afla se va ridica la peste 3.000 de metri.
Masurile adoptate de executivul european nu vizeaza construirea infrastructurii de comunicatii - sarcina ce va reveni liniilor aeriene si operatorilor GSM -, ci numai armonizarea la nivel european a standardelor tehnice si a legislatiilor privind licentele pentru utilizarea telefoanelor mobile la bordul avioanelor.
Statele membre UE vor putea acorda licenta nationala pentru telefonie mobila mai multor companii aeriene, aceasta urmand a fi valabila pe tot teritoriul UE. In practica, acest lucru va insemna ca o aeronava inregistrata in Franta sau Romania va putea oferi pasagerilor servicii de telefonie mobila, chiar daca zboara deasupra Germaniei sau Marii Britanii, fara ca linia aeriana sa fie nevoita sa incheie alte contracte de licenta.
Tarife "de inaltime"
Discutiile telefonice la inaltime nu vor deranja probabil prea multi dintre pasagerii care s-au obisnuit sa traga un pui de somn in timpul zborului. Si asta deoarece costul unui apel va fi mai mare decat o convorbire efectuata cu picioarele pe pamant. Viviane Reding, comisarul european pentru telecomunicatii care a suparat recent companiile de telefonie mobila impunand tarife-limita la roaming, a lasat inca de la inceput sa se inteleaga ca serviciile vor fi mai scumpe.
"Serviciile de telefonie mobila in timpul zborului pot fi un serviciu interesant, in special pentru acei oameni de afaceri care trebuie sa fie gata sa comunice oriunde se afla, oriunde merg", a comentat oficialul UE, avertizand insa voalat ca nu va asista pasiv la stabilirea preturilor.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii