Vom vorbi la mobil din avion
Data publicarii: 08-04-2008 | LifestyleComisia Europeana a anuntat ieri noi reguli care vor permite convorbirile pe mobil in timpul zborului cu avionul, noteaza Evenimentul Zilei. Apelurile telefonice la inaltime vor costa insa mai mult decat cele normale.
Comisia Europeana a anuntat ieri un set de noi reguli si standarde tehnologice ce vor permite pasagerilor din avioane sa poata folosi telefoanele mobile in timpul zborurilor pe intreg continentul european, informeaza Reuters. Conform deciziei adoptate la Bruxelles, incepand cu sfarsitul acestui an, clientii celor mai mari linii aeriene din spatiul Uniunii Europene (UE) vor putea sa vorbeasca, sa trimita SMS-uri sau date, inclusiv mesaje e-mail, imediat ce avionul in care se afla se va ridica la peste 3.000 de metri.
Masurile adoptate de executivul european nu vizeaza construirea infrastructurii de comunicatii - sarcina ce va reveni liniilor aeriene si operatorilor GSM -, ci numai armonizarea la nivel european a standardelor tehnice si a legislatiilor privind licentele pentru utilizarea telefoanelor mobile la bordul avioanelor.
Statele membre UE vor putea acorda licenta nationala pentru telefonie mobila mai multor companii aeriene, aceasta urmand a fi valabila pe tot teritoriul UE. In practica, acest lucru va insemna ca o aeronava inregistrata in Franta sau Romania va putea oferi pasagerilor servicii de telefonie mobila, chiar daca zboara deasupra Germaniei sau Marii Britanii, fara ca linia aeriana sa fie nevoita sa incheie alte contracte de licenta.
Tarife "de inaltime"
Discutiile telefonice la inaltime nu vor deranja probabil prea multi dintre pasagerii care s-au obisnuit sa traga un pui de somn in timpul zborului. Si asta deoarece costul unui apel va fi mai mare decat o convorbire efectuata cu picioarele pe pamant. Viviane Reding, comisarul european pentru telecomunicatii care a suparat recent companiile de telefonie mobila impunand tarife-limita la roaming, a lasat inca de la inceput sa se inteleaga ca serviciile vor fi mai scumpe.
"Serviciile de telefonie mobila in timpul zborului pot fi un serviciu interesant, in special pentru acei oameni de afaceri care trebuie sa fie gata sa comunice oriunde se afla, oriunde merg", a comentat oficialul UE, avertizand insa voalat ca nu va asista pasiv la stabilirea preturilor.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice