Bancile universale alearga dupa clientii de nisa
Data publicarii: 08-04-2008 | Finante-BanciMedicii, avocatii, notarii si executorii judecatoresti incep sa fie curtati tot mai mult de bancile mari, Raiffeisen Bank fiind ultima institutie care a lansat pe piata un pachet financiar pentru dezvoltarea activitatii de afaceri pe segmentul profesiilor liberale, noteaza Gandul. Oferta RZB cuprinde produse investitionale si de creditare (cu sau fara garantii) dedicate atat celor care profeseaza in domeniul medical sau juridic, cat si celor care au pregatire de specialitate in domeniu, dar nu isi practica profesia pe cont propriu, acestia din urma putand apela la finantarile de tip start-up.
Pe langa creditele destinate finantarii activitatilor profesionale curente, dar si investitiilor, banca mai pune la indemana acestor clienti servicii de Internet Banking, carduri individuale si pentru afaceri sau EPOS - cabinetele si birourile profesionale putand astfel incasa de la clienti contravaloarea serviciilor oferite direct prin intermediul cardurilor electronice. Intr-o prima faza, aceste produse sunt oferite de unitatile bancii din Bucuresti, Timis, Cluj, Mures, Prahova si Iasi.
Planurile bancii nu se opresc doar la atacarea segmentului medical si juridic, institutia intentionand sa scoata pe piata pachete de servicii similare si pentru persoanele care imbratiseaza alte profesii liberale. "Nu ne-am propus doar sa adaugam un set de produse in portofoliul existent al bancii, ci ne dorim sa analizam in profunzime fiecare segment si chiar subsegment pentru a intelege corect nevoia de dezvoltare si etapele acesteia. Acesta este motivul pentru care am decis ca anul acesta sa demaram proiectul pe segmentele de afaceri din domeniul medical si juridic, urmand ca in urmatorii ani sa adaugam proiectului si alte domenii", a precizat pentru Gandul Virginia O'neil, Professionals Project Manager Micro Business SME Directorate din cadrul Raiffeisen Bank.
Profit de 930.000 euro pentru Libra Bank
Potentialul ridicat al acestei piete este dovedit si de rezultatele destul de bune ale Libra Bank, institutie orientata in special catre aceasta nisa.
La un volum total de credite acordate in valoare de 263 milioane lei, profitul net al bancii a fost anul trecut de 3,1 milioane lei (aproximativ 930.000 euro). Un procent de 30% din structura portofoliului de credite este reprezentat de profesiile liberale (84 milioane lei), clientii corporate au imprumutat 47% din suma totala, iar clientii persoane fizice diferenta de 23%.
Soldul creditelor pentru profesii liberale valabil la sfarsitul anului trecut era de aproximativ 125 milioale lei, Libra Bank estimand pentru 2008 o crestere de pana la 50%. Tot pentru clientii cu profesii liberale, banca a creat si produse speciale de economisire. "Libra Bank pune la dispozitie depozitele dedicate - create special pentru profesiile liberale. Aceste depozite ofera dobanzi foarte avantajoase, avand un bonus de 0,25% fata de dobanda standard, atat pentru lei, cat si pentru valuta (dolari si euro), ajungand pana la dobanzi de 9,75% pe an", se arata intr-un raspuns primit din partea bancii.
Aceasta piata este tatonata si de alte institutii de creditare, surse din piata dezvaluind faptul ca in urmatoarele luni o alta banca va avea in portofoliu produse destinate strict persoanelor cu profesii liberale.
"Colegiul Medicilor Dentisti ne-a explicat ca medicul privat se confrunta cu o problema sociala datorita aglomerarii urbane, ceea ce trebuie sa luam in calcul pentru a putea facilita o dezvoltare sanatoasa a profesionistului liberal in pozitia de intreprinzator. Din partea reprezentantilor Camerei Notarilor au venit propuneri referitoare la analizarea nevoii de finantare in functie de vechimea notarului ce poate gira cu experienta in meserie". - Virginia O'Neil (Professionals Project Manager Micro Business SME Directorate, Retail Division)
Integral in Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice