Cazierul fiscal se apropie de usa firmei
Data publicarii: 08-04-2008 | Finante-BanciCazierul fiscal va putea fi eliberat si de administratiile financiare municipale, incepind cu 1 ianuarie 2009, arata o lege adoptata la sfirsitul lunii trecute de plenul Camerei Deputatilor, noteaza Cotidianul. In prezent, cazierul fiscal se poate scoate numai de la administratiile finantelor publice ale municipiilor resedinta de judet.
In cazierul fiscal se tine evidenta persoanelor fizice si juridice, precum si a asociatilor, actionarilor si reprezentantilor legali ai persoanelor juridice. De asemenea, cazierul fiscal se elibereaza de catre Ministerul Finantelor, la nivel central, si la nivelul unitatilor teritoriale, Directiile Generale ale Finantelor Publice judetene si a municipiului Bucuresti, Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili, precum si cele ale sectoarelor municipiului Bucuresti.
Ce n-a reusit inca sa adopte Parlamentul referitor la regimul de eliberare a cazierului fiscal este deja celebra Ordonanta nr. 47 din august 2007. Aceasta prevede, printre altele, ca eliberarea certificatului de cazier fiscal se poate face imediat (dupa cum a promis chiar seful Fiscului, Daniel Chitoiu), in prezenta contribuabilului sau a reprezentantului acestuia.
Ordonanta mai spune si ca transmiterea electronica a informatiilor din cazierul fiscal se face direct catre Oficiul National al Registrului Comertului. Astfel, firmele, asociatiile familiale si persoanele fizice nu vor mai fi obligate sa prezinte cazierul fiscal la Registrul Comertului, pentru ca informatiile vor fi comunicate electronic de catre Ministerul Finantelor. Totodata, termenul pentru eliberarea cazierului fiscal a fost micsorat de la cinci la doua zile, iar taxa de urgenta a fost majorata de la 20 la 100 de lei.
Ordonanta a aparut in Monitorul Oficial inca din august anul trecut si este cel mai important act din punct de vedere fiscal aparut in ultima vreme. Parlamentul n-a reusit sa transforme ordonanta in lege inainte de Summitul NATO, cind aceasta a fost supusa la vot in plen, din cauza lipsei de cvorum. Actul a introdus, din octombrie, plata impozitelor si taxelor si a altor sume datorate bugetului general consolidat intr-un singur cont.
Metoda consta in plata obligatiilor prin doua ordine de plata, unul pentru obligatiile datorate bugetului de stat si al doilea pentru obligatiile datorate bugetelor sociale. Totodata, a redus la doua zile termenul de ridicare a masurii de executare silita, fata de cinci zile cit era prevazut in prezent.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice