Romania: printre tarile cu cea mai mare vulnerabilitate a sistemului bancar
Data publicarii: 08-04-2008 | Finante-BanciAgentia de rating Fitch a inclus Romania printre statele cu cel mai ridicat grad de vulnerabilitate in 2007 la riscurile sistemice care vizeaza sectorul bancar, din cauza cresterii prea rapide a creditarii si volatilitatii mari a cursului de schimb, arata un raport publicat luni de Fitch.
Romania a fost retrogradata din clasa de risc "2" in clasa "3" dupa indicatorul macroecomic atribuit de Fitch pentru a masura potentialele riscuri sistemice, care pot aparea din cauza cresterii rapide a creditarii bancare, a inflamarii artificiale a valorii activelor din diverse piete si/sau a cursului de schimb valutar, se arata in raportul bianual remis de Fitch.
Indicatorul folosit de Fitch pentru a masura acest tip de riscuri - MPI (MacroPrudential Indicator) - evalueaza vulnerabilitatea sistemelor bancare din mai multe state, pe o scala de la "1", pentru un nivel scazut de risc, la "3", pentru cele mai ridicate grade de risc.
"Avansul creditarii in Romania a depasit, de ceva timp, limitele de viteza si retrogradarea in categoria a treia dupa indicele MPI a fost grabita de aprecierea leului in prima parte a anului 2007 si, dupa ce aceasta tendinta a fost inversata in a doua jumatate a anului trecut, de accelerarea inflatiei", explica analistii agentiei de rating.
Anul trecut, creditele acordate de banci populatiei si firmelor au crescut cu 60,4%, ritm depasit in primele doua luni ale acestui an, in care avansul anual al creditarii s-a accelerat la peste 65%.
Analistii Fitch mai noteaza ca "volatilitatea cursului de schimb si viteza cu care inflatia s-a accentuat reprezinta riscuri pentru stabilitatea economica a Romaniei si a sistemului financiar romanesc, mai ales ca 55% din imprumuturi sunt in valuta.
Impreuna cu Romania, au mai fost retrogradate de la categoria a doua la a treia inca trei state - Kazahstan, Slovacia si Turcia. In categoria cu cea mai ridicata vulnerabilitate se mai aflau, deja, Azerbaidjian si Rusia.
Retrogradarea Romaniei fusese deja anticipata de Fitch in raportul similar din septembrie 2007, pe baza prognozelor pentru anul trecut.
Indicatorul pentru evaluarea sistemului bancar (BSI) atribuit de Fitch Romaniei este "D", in conditiile in care, in ordine descrescatoare, calitatea si stabilitatea sistemelor bancare din mai multe state sunt notate de Fitch de la "A" la "E".
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice