Creditele date de primele cinci banci depasesc depozitele atrase
Data publicarii: 07-04-2008 | Finante-BanciDiferenta dintre imprumuturile acordate si economiile constituite in 2007 a fost de 5,5 miliarde de lei, noteaza Adevarul. Creditele au fost si anul trecut produsele forte din portofoliile bancilor. Valoarea imprumuturilor acordate in 2007 de primele cinci banci din sistem in functie de valoarea activelor a atins 90,61 miliarde de lei, in timp ce resursele atrase au fost de 85,06 miliarde de lei.
Faptul ca BCR, BRD, Raiffeisen Bank, Alpha Bank si Banca Transilvania au acordat impreuna, anul trecut, imprumuturi in valoare mai mare decat cea a resurselor atrase reflecta o stimulare a consumului. "Aceasta tendinta nu este insa una sustenabila. Probabil ca in 2008 creditarea va incetini, iar economiile vor castiga teren", considera Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA).
Economiile atrase de Alpha Bank si BCR, sub nivelul creditelor
Nivelul economiilor atrase de Banca Comerciala Romana s-a situat anul trecut usor sub cel al imprumuturilor. Astfel, in 2007, BCR a acordat credite in valoare de 36,88 miliarde de lei si a atras depozite de 30,25 miliarde de lei. Cu toate acestea, in sistemul bancar romanesc, BCR are cea mai mare baza de resurse atrase de la clienti, resursele retail fiind preponderente in totalul depozitelor.
In cazul Alpha Bank, volumul creditelor acordate s-a situat peste dublul resurselor atrase, potrivit datelor bancii-mama. Subsidiara romaneasca a grupului elen si-a sporit portofoliul de credite de peste doua ori anul trecut in raport cu 2006, pana la 2,719 miliarde de euro, in timp ce volumul depozitelor a sporit cu 42%, pana la 1,18 miliarde de euro.
In cazul Raiffeisen Bank si Bancii Transilvania, balanta inclina spre economiile atrase de la clienti. Astfel, potrivit datelor preliminare, BT a atras anul trecut depozite de 10,59 miliarde de lei, cu 2,03 miliarde de lei mai mari decat valoarea imprumuturilor acordate. Si rezultatele Raiffeisen Bank reflecta o valoare mai mare a resurselor atrase fata de cea a finantarilor.
Banca a oferit in 2007 credite de 8,44 miliarde de lei si a constituit depozite, considerabil mai mari, de 12,94 miliarde de lei. In cazul BRD, balanta credite-depozite a fost anul trecut echilibrata, la aproximativ 27 miliarde de lei. Cu toate acestea, nu trebuie ignorat fenomenul de externalizare a creditelor catre banca-mama sau catre alte filiale din grup.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman