Creditele date de primele cinci banci depasesc depozitele atrase
Data publicarii: 07-04-2008 | Finante-BanciDiferenta dintre imprumuturile acordate si economiile constituite in 2007 a fost de 5,5 miliarde de lei, noteaza Adevarul. Creditele au fost si anul trecut produsele forte din portofoliile bancilor. Valoarea imprumuturilor acordate in 2007 de primele cinci banci din sistem in functie de valoarea activelor a atins 90,61 miliarde de lei, in timp ce resursele atrase au fost de 85,06 miliarde de lei.
Faptul ca BCR, BRD, Raiffeisen Bank, Alpha Bank si Banca Transilvania au acordat impreuna, anul trecut, imprumuturi in valoare mai mare decat cea a resurselor atrase reflecta o stimulare a consumului. "Aceasta tendinta nu este insa una sustenabila. Probabil ca in 2008 creditarea va incetini, iar economiile vor castiga teren", considera Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA).
Economiile atrase de Alpha Bank si BCR, sub nivelul creditelor
Nivelul economiilor atrase de Banca Comerciala Romana s-a situat anul trecut usor sub cel al imprumuturilor. Astfel, in 2007, BCR a acordat credite in valoare de 36,88 miliarde de lei si a atras depozite de 30,25 miliarde de lei. Cu toate acestea, in sistemul bancar romanesc, BCR are cea mai mare baza de resurse atrase de la clienti, resursele retail fiind preponderente in totalul depozitelor.
In cazul Alpha Bank, volumul creditelor acordate s-a situat peste dublul resurselor atrase, potrivit datelor bancii-mama. Subsidiara romaneasca a grupului elen si-a sporit portofoliul de credite de peste doua ori anul trecut in raport cu 2006, pana la 2,719 miliarde de euro, in timp ce volumul depozitelor a sporit cu 42%, pana la 1,18 miliarde de euro.
In cazul Raiffeisen Bank si Bancii Transilvania, balanta inclina spre economiile atrase de la clienti. Astfel, potrivit datelor preliminare, BT a atras anul trecut depozite de 10,59 miliarde de lei, cu 2,03 miliarde de lei mai mari decat valoarea imprumuturilor acordate. Si rezultatele Raiffeisen Bank reflecta o valoare mai mare a resurselor atrase fata de cea a finantarilor.
Banca a oferit in 2007 credite de 8,44 miliarde de lei si a constituit depozite, considerabil mai mari, de 12,94 miliarde de lei. In cazul BRD, balanta credite-depozite a fost anul trecut echilibrata, la aproximativ 27 miliarde de lei. Cu toate acestea, nu trebuie ignorat fenomenul de externalizare a creditelor catre banca-mama sau catre alte filiale din grup.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des