Schimbari in management la a sasea banca

Data publicarii: 07-04-2008 | Finante-Banci

UniCredit Tiriac Bank, jucatorul plasat pe locul sase in functie de active in sistemul bancar romanesc, isi reorganizeaza activitatea din Romania, Consiliul de Supraveghere si Directoratul urmand sa asigure administrarea bancii, potrivit agendei AGA extraordinare din 17 aprilie. Banca, controlata de UniCredit, trece la un sistem dualist de conducere a organizatiei. Surse din piata au declarat pentru Business Standard ca functia de presedinte al Directoratului va fi ocupata de Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit Tiriac Bank, in timp ce actualul presedinte al Consiliului de Administratie, Dan Pascariu, va conduce Consiliului de Supraveghere.

Trecerea UniCredit Tiriac Bank la sistemul dualist de administrare a bancii se datoreaza amendarii Legii 31/1990 a societatilor comerciale prin care este acceptata functionarea Consiliului de Supraveghere cu cea a Directoratului, acesta fiind si modelul de administrare utilizat la nivelul grupului. "Adunarea Generala a Actionarilor voteaza Consiliul de Supraveghere, urmand sa se decida si presedintele acestui consiliu. Membrii Consiliului de Supraveghere stabilesc cine va ocupa functia de presedinte in cadrul Directoratului", a declarat Ioana Paun, director comunicare, UniCredit Tiriac Bank.

In noua formula de administrare, Consiliul de Supraveghere (CS) va avea vot deciziv, membrii existenti ai Consiliului de Administratie fiind reconfirmati ca membri ai CS. Pe ordinea de zi prezentata actionarilor este inclusa si numirea lui Federico Ghizzoni, Carlo Vivaldi si Heinz Meidlinger ca membri ai CS al bancii. Membrii CS sunt responsabili cu supravegherea si controlul bancii, in special pentru supravegherea exercitarii mandatului Directoratului si conducerii activitatii bancii. CS va decide cu votul majoritatii membrilor sai prezenti, cu exceptia situatiei si in perioada in care Redrum si Vesanio (actionarii Tiriac) detin cel putin 10% din capitalul social, caz in care aprobarea se face doar prin votul pozitiv al unuia dintre membrii Redrum si Vesanio.

Rasvan Radu, presedintele executiv al bancii si dupa noua formula de administrare, precum si alti membri, demisioneaza din functiile de membri ai Consiliului de Administratie (CA) al UniCredit. Practic, consiliul director preia atributiile CA, toti membrii actuali ai CA avand, in noua formula de organizare, functii in consiliul director. Directoratul este responsabil pentru conducerea tuturor actiunilor bancilor, incluzand controlul realizarii obiectivelor de afaceri ale bancii.

Totodata, actionarii bancii ar putea aproba reducerea capitalului social al bancii cu suma de 33.954,3 lei, reprezentand valoarea nominala a 3.651 de actiuni. "Este o reducere nesemnificativa care se datoreaza rascumpararii actiunilor a sase actionari minoritari romani care au votat impotriva fuziunii", a punctat Ioana Paun. UniCredit Tiriac Bank, filiala locala a institutiei financiare plasate pe locul trei in Europa, nu planuieste sa nu acorde dividende din profitul net obtinut in 2007, de 79 milioane de euro, castigul urmand sa fie utilizat pentru dezvoltarea bancii, de vreme ce planul de extindere teritoriala vizeaza cresterea cu 50% a numarului de unitati.

Banca UniCredit Tiriac, rezultata in urma fuziunii dintre UniCredit Romania si HVB Tiriac Bank, a realizat anul trecut 9% din profitul inregistrat pe intreg sistemul bancar romanesc, cu un ritm de crestere cu mult peste nivelul pietei. Motorul cresterii cu 50% a profitului net si cu 11% a activelor entitatii, pana la 3,8 miliarde euro, il constituie companiile, miza pentru acest an fiind cresterea profitabilitatii bancii. Actionarii bancii, conform Registrului Comertului, sunt Vesanio Trading, cu un procentaj de 20,22% din beneficii si pierderi, Bank Austria Creditanstalt, cu 55%, Redrum International Investments, cu 20,17%, si altii.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: