Preturile explodeaza in toata Europa
Data publicarii: 05-04-2008 | EconomieRomania nu este deloc un caz particular in ceea ce priveste dezechilibrele economice, noteaza Cotidianul. In martie, inflatia din Belgia a crescut la un nivel comparabil doar cu anul 1985.
Statele europene sint ingrijorate de nivelul ridicat al inflatiei, care pare ca se va mentine o perioada indelungata de timp, afectind puterea de cumparare a populatiei, a declarat ministrul sloven de Finante, Andrej Bajuk. Slovenia detine in aceasta perioada presedintia prin rotatie a Uniunii Europene. "Sintem in mod clar ingrijorati de evolutia inflatiei", a declarat Bajuk, la sosirea la o reuniune a ministrilor din Finante comunitari care va avea loc la Brdo Pri Kranju, in apropiere de capitala slovena Ljubljana. "Modificarea preturilor pare sa devina tot mai mult de natura structurala, nu o evolutie pe termen scurt", a adaugat Bajuk.
Inflatia din zona euro a atins un nou nivel-record in luna martie, de 3,5%, depasind estimarile analistilor care vedeau rata anuala la 3,3%. Cresterea inflatiei in cele 15 state europene vine pe fondul scaderii increderii in mediul de afaceri, pentru a zecea luna consecutiv, potrivit datelor preliminare publicate de biroul european de statistica Eurostat.
Inflatia din zona euro, din luna martie, o depaseste cu 0,2% pe cea inregistrata in februarie. Raportul Eurostat privind inflatia vine in contextul in care Banca Centrala Europeana a precizat, in repetate rinduri, ca vrea sa mentina rata inflatiei sub nivelul de 2%, dar previzioneaza o accelerare temporara a preturilor.
In conditiile in care cresterea economica incetineste, analistii estimeaza ca banca ar putea decide o reducere a dobinzii de politica monetara, de la nivelul actual de 4%. BCE a respins insa aceasta varianta, sustinind ca este important sa mentina asteptarile privind evolutia inflatiei la un nivel redus, in special in contextul turbulentelor de pe piata financiara.
Belgia este unul dintre statele cu cele mai mari probleme in acest sens. Ministerul Economiei belgian a anuntat ca preturile au crescut in martie cu 0,73% lunar si cu 4,39% anual, cea mai accentuata rata inregistrata din septembrie 1985, cind inflatia a fost de 4,56%. Cele mai mari scumpiri lunare au fost inregistrate la benzina, electricitate, gaz si la restaurante si baruri.
In Romania se preconizeaza ca inflatia in luna martie sa ajunga la peste 8% urmind apoi sa se tempereze pina la finele anului. Totusi este greu de crezut ca avansul preturilor se va mai putea incadra in marja stabilita prin tinta de inflatie, adica intre 2,8 si 4,8% pina la finele anului 2008. Cei mai multi analisti vorbesc, intr-un scenariu optimist, de o inflatie de aproximativ 6 procente.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani