Basescu i-a multumit lui Putin pentru relatiile bune dintre Romania si Rusia

Data publicarii: 04-04-2008 | Politica

Presedintele Traian Basescu i-a multumit vineri presedintelui Federatiei Ruse Vladimir Putin ca a acceptat sa participe la Consiliul NATO-Rusia de la Bucuresti si a remarcat relatiile foarte bune dintre cele doua tari.

"Va multumesc ca ati acceptat aceasta vizita la Bucuresti. Va multumesc pentru relatiile foarte bune pe care le-am avut din 2005, de la prima vizita la Moscova si pana acum cand va apropiati de predarea mandatului. Am convingerea ca bazele noilor relatii dintre Romania si Rusia s-au pus odata cu vizita mea la Moscova si va multumesc foarte mult", a declarat Traian Basescu la inceputul intalnirii bilaterale cu Vladimir Putin.

Presedintele Federatiei Ruse a mentionat, la randul sau, ca in acest an se implinesc 130 de ani de la stabilirea relatiilor dintre Romania si Rusia si i-a multumit sefului statului roman pentru organizarea summit-ului de la Bucuresti, dar si pentru ospitalitatea cu care a fost primit.

"Vreau sa mentionez ca dupa vizita dumneavoastra la Moscova din 2005 relatiile bilaterale s-au dezvoltat mult in sfera economica si schimburile economice au ajuns la aproape 5 miliarde dolari. As vrea sa va multumesc pentru modul constructiv pe care consider ca il vom avea in relatiile bilaterale si pentru oportunitatea de a reinnoi vizita mea la Bucuresti si reconfirm invitatia mea de a reveni la Moscova", a spus Putin.

Romania si Federatia Rusa au, pe agenda relatiilor bilaterale, o serie de teme complicate, cum ar fi problema retragerii trupelor din Transnistria, cea energetica sau cea a Tezaurului, intalnirea care a inceput intre Vladmir Putin si Traian Basescu fiind prima intre cei doi sefi de stat.

Unul dintre cele mai importante subiecte in relatiile romano-ruse este problema retragerii trupelor ruse din Transnistria, in contextul refuzului Rusiei de a-si respecta angajamentele asumate la summit-ul OSCE de la Istanbul, din 1999. In repetate randuri, partea romana a criticat decizia Moscovei de a-si mentine trupele in zona, afirmand ca prezenta militara rusa este de natura sa intareasca pozitiile autoritatilor nerescunoscute de la Tiraspol. 

Politica energetica a Rusiei este o alta chestiune aflata in discutie, Romania declarandu-si deschis sprijinul pentru proiectele care vizeaza asigurarea unor surse alternative. Presedintele Traian Basescu a criticat in mai mult randuri, de cand a preluat mandatul de presedinte, faptul ca Rusia incearca sa conditioneze politic livrarile de gaz catre Europa. Totodata, Romania este unul dintre statele care plateste unul dintre cele mai mari preturi ale gazelor din Europa, fapt care este interpretat ca fiind un rezultat al diferendelor in aceasta problema dintre Bucuresti si Moscova.

Tezaurul romanesc de la Moscova este unul dintre subiectele care au tensionat relatiile dintre cele doua tari in epoca postcomunista. In urma semnarii tratatului de baza dintre Rusia si Romania, cele doua parti de a infiinta, in toamna anului 2003, o comisie prezidentiala mixta, cu scopul de clarifica, in baza documentelor existente, situatia valorilor, bunurilor si documentelor romanesti depozitate la Moscova in timpul primului razboi mondial. In momentul de fata, lucrarile comisiei sunt inghetate, cele doua parti nereusind nici macar sa se inteleaga asupra unei terminologii comune.

Cele doua tari se mai afla pe pozitii divergente intr-o serie de probleme de politica internationala, una dintre cele mai importante fiind viitorul politic al regiunii Marii Negre. In acest sens, remarca presedintelui Traian Basescu, facuta in cursul vizitei sefului de stat roman in SUA in 2005, potrivit careia Marea Neagra nu ar fi un lac rusesc a facut cariera ca ilustrare a viziunilor diferite a celor doua tari.

Volumul total al schimburilor comerciale dintre Romania si Federatia Rusa a fost de 5 miliarde dolari in 2007, dar Romania a reusit sa exporte bunuri si servicii de numai 582,8 milioane dolari in contrapartida importurilor de 4,417 miliarde dolari din Rusia. Astfel, balanta comerciala arata un sold de 3,834 miliarde dolari in favoarea Rusiei.

Comparativ cu anul 2006, volumul total al schimburilor a crescut cu 15%, in conditiile in care exportul s-a majorat cu 55,8%, importul a crescut cu 11,3%, iar soldul negativ pentru Romania a crescut cu 6,6%.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: