Cand bogatii se cearta, saracii fac foamea
Data publicarii: 04-04-2008 | InternationalSeful Bancii Mondiale crede ca tarile lumii trebuie sa coopereze pentru a stopa cresterea preturilor la alimente, noteaza Evenimentul Zilei. Pentru a nu sugruma tarile sarace, cele bogate ar trebui sa ajunga la un compromis privind subventionarea propriilor fermieri.
Presedintele Bancii Mondiale (BM), Robert Zoellick, a facut un apel miercuri la toate statele lumii sa ia masuri pentru a stopa cresterea preturilor la alimente, situatie care genereaza foamete si malnutritie in multe zone de pe glob, relateaza agentia Reuters.
Problemele climatice, cererea uriasa de alimente pe pietele aflate in plina dezvoltare, dar si neintelegerile dintre statele membre ale Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), la care se adauga criza financiara mondiala, au dezechilibrat industria alimentara, unde preturile sunt din ce in ce mai mari. Luna trecuta pretul la orez a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 19 ani, iar cel al graului a atins maximul ultimilor 25 de ani.
"Avem nevoie de o noua intelegere in politica alimentara globala", a spus Zoellick. "Aceasta noua intelegere nu trebuie sa se concentreze numai pe foamete sau pe accesul la hrana, ci si pe alte probleme grave precum cele energetice, schimbarea climei, investitii, marginalizarea femeii sau a unor categorii sociale in unele locuri, dar si pe stabilitatea economica", a adaugat el.
Mai mult, Robert Zoellick a facut un apel la tarile membre ONU sa-i puna organizatiei la dispozitie cele 500 de milioane de dolari necesare pentru ca programul mondial de ajutorare a saracilor sa nu intre in impas. BM a anuntat deja ca va majora creditele acordate agricultorilor africani de la 450 de milioane de dolari la 800 de milioane de dolari pe an.
Taiati din subventii!
Fermierii din tarile sarace sau aflate in curs de dezvoltare nu pot exporta propriile produse pentru ca nu pot concura cu producatorii agricoli din tarile bogate, subventionati si incurajati de stat. Zoellick spune ca este necesara reducerea tuturor formele de subventionare a agriculturilor, in fiecare stat. In acest sens, OMC a organizat, inca din 2001, o conferinta la Doha, Qatar.
Intalnirea a vizat adoptarea unui acord care sa liberalizeze comertul mondial. Negocierile, purtate pe doua fronturi, unul compus de tarile vestice si altul din tarile aflate in curs de dezvoltare, au esuat, ele purtandu-se si astazi, dupa sapte ani. Nu s-a ajuns la o intelegere din cauza unui pachet de conditii impuse de SUA, cel mai mare exportator de produse agricole din lume.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii