Raiffeisen: Tensiunile din pietele de credit sporesc intersul pentru obligatiunile guvernamentale
Data publicarii: 04-04-2008 | Finante-BanciSituatia de pe pietele monetare s-a inrautatit in primul trimestru al acestui an si va obliga Banca Centrala Europeana (BCE) sa reduca dobanzile, aducand obligatiunile guvernamentale in atentia investitorilor, se arata intr-o analiza a Raiffeisen Capital Management.
Obligatiunile guvernamentale au avut de castigat de pe urma temerilor unei posibile recesiuni in Statele Unite, pe masura ce situatia de pe pietele monetare si de credit s-a inrautatit in primul trimestru din acest an, considera analistii Raiffeisen Capital Management.
Astfel, pietele de credit raman volatile, dar ofera si posibilitati de valorificare in urma unei selectii atente.
De asemenea, zona euro va fi afectata de situatia economiei Statelor Unite, iar cel mai probabil scenariu va include doua sau chiar trei reduceri ale dobanzilor de politica monetara aplicate in a doua parte a anului de catre BCE, arata analiza celui mai mare manager de active din Austria.
Raiffeisen Capital Management gestiona la sfarsitul lunii februarie active de 40 de miliarde euro si avea o cota de piata de aproape 23%.
2008 va fi un an bun pentru obligatiunile guvernamentale din zona euro
In ultimii doi ani, marja pentru obligatiunile guvernamentale din Uniunea Monetara Europeana (EMU) a fost de numai 0,7% pe an, dar in 2008 analistii anticipeaza un randament mediu de circa 6,5% pe an, nivel apropiat de cel consemnat in 2004.
"Refugierea masiva dinspre activele mai riscante si reducerile importante de dobanda, aplicate de Federal Reserve (banca centrala americana) au adus randamentele obligatiunilor guvernamentale americane la minime ale ultimilor ani, care sunt chiar semnificativ mai mici decat rata inflatiei din acest moment", a explicat directorul departamentului de instrumente financiare cu venit fix din cadrul Raiffeisen Capital Management, Robert Senz.
Astfel, Senz considera ca obligatiunile americane, in special cele emise de Trezorerie, mai au doar un potential limitat de castig si vor fi in curand neprofitabile.
Situatia pe piata banilor ramane tensionata
In schimb, situatia pe pietele monetara si de credit ramane tensionata, in ciuda gradului mai mare de transparenta in privinta bilanturilor contabile ale bancilor. Pana acum, chiar si reducerea agresiva a dobanzii cheie in Statele Unite si efortul concertat al bancilor centrale de a pompa lichiditati nu a produs o imbunatatire sustinuta a pietei interbancare.
Creditul a simtit cel mai puternic impactul acestor probleme, pe masura ce lichiditatea pietelor secundare a secat complet, ceea ce a condus la performante slabe in comparatie cu obligatiunile guvernamentale.
"In aceasta privinta, credem ca BCE va taia cel mai probabil dobanzile in al doilea trimestru, in ciuda ratelor ridicate ale inflatiei", a mai precizat Senz.
Analistii Raiffeisen Capital Management se asteapta ca, pe masura ce pietele isi revin, iar bancile centrale continua sa reduca dobanzile, unii investitori, care s-au refugiat temporar in obligatiunile guvernamentale, sa se aventureze in cautarea altor oportunitati de pe pietele monetare si de credit, care ofera posibilitatea de a obtine randamente mult mai atractive.
O alta masura pozitiva pentru revenirea pietelor de credit este progresul facut pentru intarirea bazei de capital a bancilor, afectate de pierderile inregistrate pe piata creditelor cu grad mare de risc din Statele Unite. In general, consolidarea bazei de capital este in dezavantajul actionarilor, dar este benefica pentru piata obligatiunilor, considera analistii mentionati.
"Pe masura ce conditiile economice se inrautatesc, companiile se vor concentra in general pe tranzitia de la masuri benefice actionarilor (rascumparari de actiuni si plata unor dividende mai mari), la masuri in avantajul obligatarilor (consolidarea bilantului contabil si reducerea datoriilor)", a mai spus directorul departamentului de instrumente financiare cu venit fix din cadrul Raiffeisen Capital Management, Robert Senz.
Analistul a mentionat ca o companiei va reduce in aceasta situatie dividendele platite actionarilor si va utiliza fluxurile de numerar pentru a-si reduce datoriile si pentru a-si consolida veniturile.
Pietele vor avea nevoie, probabil, de mai mult timp pentru a reveni la normal decat se anticipa la sfarsitul anului 2007, iar procesul se va intinde cel mai probabil pana la sfarsitul acestui an, estimeaza analistii Raiffeisen.
Obligatiunile corporative au devenit mai putin atractive in urma reducerilor de rating
O privire aruncata asupra masurilor luate de agentiile de rating confirma o agravare a conditiilor pentru obligatiunile corporative. Migratia ratingului, care este masurata sub forma raportului dintre numarul de imbunatatiri ale ratingului si numarul de reduceri ale ratingului, s-a deteriorat substantial pentru companiile europene in acest an.
Daca anul trecut erau 2,6 majorari ale calificativului pentru fiecare reducere de rating, raportul din acest an a coborat la numai 0,65, ceea ce inseamna ca au fost mai multe reduceri de calificativ decat majorari.
"Un aspect interesant este ca reducerea ratingului s-a limitat strict la sectorul financiar (3 majorari de rating la 17 reduceri). In afara acestui sector, raportul este in prezent stabil, in jurul valorii de 1 la 1", a precizat directorul RCM.
Trei strategii cu privire la obligatiunile in conditiile actuale ale pietelor
Analistii de la Raiffeisen Capital Management considera ca obligatiunile corporative au luat-o inaintea actiunilor, atat din perspectiva marimi corectiilor, cat si din punctul de vedere al sincronizarii. Astfel, obligatiunile corporative pot oferi o protejare mai buna a valorii decat actiunile, deoarece companiile isi indreapta atentia asupra posesorilor de obligatiuni.
RCM considera mai profitabile obligatiunile guvernamentale din zona euro decat cele din Statele Unite. Federal Reserve a ajuns aproape la capat cu masurile de reducere a dobanzii, iar Banca Centrala Europeana nu va avea alta optiune decat sa urmeze aceelasi traseu si sa inceapa taierea dobanzii cheie, ceea ce inseamna ca, in urmatoarele luni, randamentele obligatiunilor guvernamentale europene ar trebui sa le depaseasca pe cele ale bondurilor Trezoreriei Statelor Unite.
Pe masura ce criza pietelor financiare s-a inrautatit in ultimele saptamani, au aparut unele diferente semnificative dintre valorile obligatiunilor guvernamentale ale Germaniei si cele din restul statelor europene. De exemplu, bondurile guvernamentale din Spania si Italia sunt tranzactionate cu reduceri importante fata de obligatiunile germane.
Pentru moment, analistii RCM recomanda cumpararea obligatiunilor din zona euro, cu exceptia celor germane, si considera ca aceste diferente sunt un fenomen temporar si vor diparea.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani