Oficialii europeni sunt supusi presiunilor de a reactiona la criza financiara
Data publicarii: 03-04-2008 | InternationalMinistrii europeni de finante, care se vor reuni vineri si sambata in Slovenia, sunt supusi presiunilor de a reactiona concret la criza financiara care s-a extins in randul marilor banci de pe continent, insa parerile sunt impartite in legatura cu atitudinea ce ar trebui sa fie adoptata, scrie AFP.
In aceasta saptamana, banca elvetiana UBS si banca germana Deutsche Bank au anuntat mari deprecieri ale activelor in urma crizei creditelor ipotecare din Statele Unite, in timp ce banca britanica Northern Rock, nationalizata deja in februarie, a anuntat un plan amplu de restructurare.
In acest context, ministrii de finante trebuie sa reformuleze inainte de intrunirea din Slovenia propunerile cu privire la intarirea stabilitatii financiare, la sase luni dupa lansarea unui plan de a imbunatati metodele de aparare impotriva situatiilor de criza.
In cadrul unui summit ce a avut loc in martie, oficialii europeni au stabilit ca prioritati imbunatatirea gradului de transparenta, revizuirea formelor de evaluare a activelor financiare, imbunatatirea functionarii pietelor si a gestionarii riscurilor.
In cazul transparentei si al functionarii pietelor, propunerile sunt asteptate inainte de vara, a explicat marti comisarul european pentru piete interne, Charlie McCreevy. In prezent, "lucrurile functioneaza normal", a subliniat o sursa europeana, insa "punctele de vedere difera la capitolul stabilirii celei mai bune cai de urmat".
Italia si Franta sustin ca un cadru de reglementare unic sa se aplice pentru toate organismele Uniunii Europene, in timp ce Marea Britanie si Germania propun numai imbunatatirea coordonarii.
Un cadru unic "ar constitui o entitate deosebit de complicata, ale carei sanse de reusita ar fi nesigure", a estimat miercuri un inalt functionar german din cadrul Ministerului de Finante, Jorg Asmussen, in cadrul unui interviu acordat cotidianului Borsen-Zeitung.
"Punctele de vedere difera in multe probleme" in materie de supraveghere, a mai spus sursa europeana, si ministrii trebuie sa ajunga la un nou accord. Pe un alt plan, al cooperarii in materie de gestiune a crizelor financiare internationale, statele bogate ar trebui sa semneze un memorandum, prin care sa actualizeze un document precedent din 2005.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii