FMI: Criza financiara afecteaza economia reala a zonei euro
Data publicarii: 03-04-2008 | InternationalCriza financiara mondiala incepe sa afecteze economia reala a zonei euro, desi situatia nu este atat de tensionata ca cea din Statele Unite, a declarat presedintele Fondului Monetar International (FMI), in cadrul unui interviu publicat miercuri, relateaza Reuters.
Directorul administrativ al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a declarat pentru cotidianul francez Le Figaro ca sistemul valutar mondial este "foarte dezechilibrat", insa ca bancile centrale din Statele Unite si din zona euro au gestionat bine criza.
"In zona euro, situatia nu este la fel de tensionata ca in Statele Unite, insa incepe sa se faca simtit efectul crizei financiare in sectorul real al economiei", a spus Strauss-Kahn intr-un interviu publicat pe pagina de internet a Le Figaro.
FMI va revizui in scadere previziunile pentru economia americana, care urmeaza sa fie publicate in zilele urmatoare.
"Previziunile pe care le vom publica in cateva zile nu sunt foarte bune", a spus acesta.
Strauss-Kahn, fost ministru de finante din Franta, a declarat ca Banca Centrala Europeana (BCE) si banca centrala americana Federal Reserve au reactionat bine la criza de lichiditate.
"BCE si Federal Reserve raspund foarte bine la criza de lichiditate, insa in mod diferit. Federal Reserve este ingrijorata de incetinirea economica, in timp ce europenii se tem mai mult de accentuarea inflatiei", a mai spus Strauss-Kahn.
Insa ambele riscuri exista de ambele parti ale Atlanticului, a spus acesta, adaugand ca sistemul valutar mondial este "per ansamblu foarte dezechilibrat" si ca este nevoie de consultatii internationale pentru a fi corectat.
"Unele monede sunt in mod clar subevaluate, yenul si yuanul de exemplu, in timp ce altele sunt prea puternice, precum euro. Alte valute sunt la un nivel de echilibru, precum dolarul", a spus Strauss-Kahn.
Intrebat de banca de investitii Bear Stearns, pentru care Federal Reserve a oferit finantare de 30 miliarde dolari prin intermediul JP Morgan Chase, pentru a preveni falimentul brusc, acesta a raspuns ca riscul a facut interventia necesara.
"Sunt momente in care riscurile asupra economiei sunt de asa natura incat sunt necesare masuri", ceea ce a dus la interventia Federal Reserve, a explicat Strauss-Kahn.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii