FMI: Criza financiara afecteaza economia reala a zonei euro
Data publicarii: 03-04-2008 | InternationalCriza financiara mondiala incepe sa afecteze economia reala a zonei euro, desi situatia nu este atat de tensionata ca cea din Statele Unite, a declarat presedintele Fondului Monetar International (FMI), in cadrul unui interviu publicat miercuri, relateaza Reuters.
Directorul administrativ al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a declarat pentru cotidianul francez Le Figaro ca sistemul valutar mondial este "foarte dezechilibrat", insa ca bancile centrale din Statele Unite si din zona euro au gestionat bine criza.
"In zona euro, situatia nu este la fel de tensionata ca in Statele Unite, insa incepe sa se faca simtit efectul crizei financiare in sectorul real al economiei", a spus Strauss-Kahn intr-un interviu publicat pe pagina de internet a Le Figaro.
FMI va revizui in scadere previziunile pentru economia americana, care urmeaza sa fie publicate in zilele urmatoare.
"Previziunile pe care le vom publica in cateva zile nu sunt foarte bune", a spus acesta.
Strauss-Kahn, fost ministru de finante din Franta, a declarat ca Banca Centrala Europeana (BCE) si banca centrala americana Federal Reserve au reactionat bine la criza de lichiditate.
"BCE si Federal Reserve raspund foarte bine la criza de lichiditate, insa in mod diferit. Federal Reserve este ingrijorata de incetinirea economica, in timp ce europenii se tem mai mult de accentuarea inflatiei", a mai spus Strauss-Kahn.
Insa ambele riscuri exista de ambele parti ale Atlanticului, a spus acesta, adaugand ca sistemul valutar mondial este "per ansamblu foarte dezechilibrat" si ca este nevoie de consultatii internationale pentru a fi corectat.
"Unele monede sunt in mod clar subevaluate, yenul si yuanul de exemplu, in timp ce altele sunt prea puternice, precum euro. Alte valute sunt la un nivel de echilibru, precum dolarul", a spus Strauss-Kahn.
Intrebat de banca de investitii Bear Stearns, pentru care Federal Reserve a oferit finantare de 30 miliarde dolari prin intermediul JP Morgan Chase, pentru a preveni falimentul brusc, acesta a raspuns ca riscul a facut interventia necesara.
"Sunt momente in care riscurile asupra economiei sunt de asa natura incat sunt necesare masuri", ceea ce a dus la interventia Federal Reserve, a explicat Strauss-Kahn.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice