Doar un roman din patru isi permite sa economiseasca
Data publicarii: 03-04-2008 | Finante-BanciDesi majorarea salariilor din ultimii ani a dus la o usoara crestere a posibilitatilor de economisire, in prezent numai 24% din romani au venituri care le permit sa economiseasca o parte din ele, noteaza Romania Libera.
Mai mult de jumatate (53,6%) dintre persoanele care reusesc sa faca economii prefera sa-si pastreze banii la banca.
Desi interesul romanilor pentru economisire a fost multi ani la rand net inferior celui pentru creditare, totusi majorarea salariilor din ultimii ani a dus la o usoara crestere a posibilitatilor de economisire. Un studiu al companiei Mednet Marketing Research Center arata ca in prezent 24% dintre romani inregistreaza venituri care le permit sa economiseasca o parte din ele.
Studiul realizat de compania de cercetare Mednet Marketing Research Center in februarie 2008 arata ca 32,1% din romani obisnuiesc sa economiseasca pana la 25% din venitul lunar, in timp ce 46,2% reusesc sa puna deoparte pana la 10% din salariu. In medie, venitul economisit de romani este de 17,98% din venitul total.
Ca modalitati de economisire, pe primul loc in topul preferintelor figureaza depozitul bancar, 53,6% dintre persoanele intervievate declarand ca prefera sa-si pastreze banii la banca intr-un cont in lei.
Conform statisticilor Bancii Centrale, depozitele in lei si valuta ale populatiei si firmelor au avansat cu 36,8% in intervalul ianuarie 2007-ianuarie 2008, pana la 129 miliarde lei (34,85 miliarde euro), cea mai rapida crestere fiind inregistrata la depozitele in valuta ale populatiei, de 57,7%. Fata de sfarsitul anului trecut, valoarea depozitelor populatiei si firmelor a ramas aproape constanta, inregistrand o crestere cu numai 0,02%.
Ritmul de crestere a depozitelor a fost insa depasit in mod clar de avansul creditelor acordate de banci populatiei si firmelor, care au ajuns la 154,25 miliarde lei (41,67 miliarde euro) la 31 ianuarie, cu 66,8% peste nivelul din prima luna a anului 2007.
In cursul anului trecut, populatia si-a sporit valoarea depozitelor in banci in lei si in valuta cu peste 50%, avansul fiind cu mult peste cel inregistrat de depunerile in banci ale firmelor de pe piata romaneasca.
"Banii la saltea", o optiune inca importanta de pastrare a economiilor
Datele furnizate de studiu arata ca exista inca in randul romanilor o categorie de persoane care prefera sa-si pastreze economiile acasa, desi nivelul de bancarizare creste. Conform studiului, 23,7% din persoanele chestionate prefera sa-si pastreze economiile acasa, intr-un loc sigur, in timp ce numai 8,8% dintre respondenti investesc banii economisiti, in special in domeniul imobiliar.
Din studiu reiese ca profilul celor care economisesc bani contureaza o persoana de sex masculin, cu varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani, cu venit mai mare de 2.000 lei/familie, din mediul urban, in special din Bucuresti si Transilvania.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice