BCR: Cresterea economica ar putea depasi 7% in 2008
Data publicarii: 03-04-2008 | EconomieEconomia Romaniei ar putea creste cu peste 7% in 2008, impulsionata de evolutia pozitiva a incasarilor din impozite pe produse si servicii colectate la bugetul de stat, de avansul constructiilor, o usoara accelerare a industriei si de un an agricol cel putin normal, arata estimarile BCR.
"Intr-un scenariu optimist, produsul intern brut (PIB) ar putea creste cu peste 7% in 2008, in conditiile in care tendinta inregistrata de la inceputul anului va continua", arata cel mai recent raport macroeconomic al Bancii Comerciale Romane (BCR).
Economistii de la BCR apreciaza ca primul trimestru ar putea fi cel mai bun din 2008 din perspectiva cresterii economice, in conditiile in care "impozitele indirecte s-au imbunatatit in primele trei luni ale anului, ca urmare a unui efect de baza care se va diminua considerabil din luna aprilie".
Cu toate acestea, prognoza analistilor de la BCR prevede, in continuare, o crestere economica de 6,1% in acest an si de 6% in 2009.
Potrivit celor mai recente estimari ale Comisiei Nationale de Prognoza, economia Romaniei va creste cu 6,5% in acest an.
Anul trecut, economia Romaniei a crescut cu 6% in termeni reali, PIB-ul ajungand la 404,7 miliarde lei (121,3 miliarde euro). Produsul intern brut a sporit anul trecut cu aproape 24 miliarde euro, ca urmare a cresterii economice asociate aprecierii leului.
Pentru urmatorii ani, CNP mentine estimarile de crestere economica la 6,1% in 2009, 5,8% pentru 2010 si 2011, respectiv 5,7% in 2012 si 2013.
Conditiile meteorologice raman un factor de incertitudine, care ar putea influenta economia romaneasca in 2008 mai mult decat turbulentele financiare internationale, se mai arata in raportul BCR.
In privinta inflatiei, economistii de la BCR prevad o accelerare puternica pe medie, pana la 7,6% in 2008, de la 4,84% anul trecut, pentru un curs mediu estimat la 3,60 lei/euro.
Cursul de schimb "ar putea ramane in zona 3,65 - 3,75 lei/euro pe termen scurt, in absenta unor stiri importante despre Romania", iar usoara tendinta de apreciere pe care economistii de la BCR o prevad spre finalul lunii aprilie "s-ar putea datora remiterilor angajatilor romani din strainatate cu ocazia sarbatorilor de Paste".
CNP estimeaza o inflatie medie de 7% in 2008 si un curs mediu de 3,55 lei/euro.
Analistii reamintesc, de asemenea, ca inflatia anuala ar putea depasi, in martie, nivelul maxim de 8,3% esitmat de banca centrala, dar ar putea reveni pe o panta descendenta in a doua jumatate a anului.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice