UE vrea credit ipotecar transfrontalier
Data publicarii: Astazi, 02-04-2008 | Finante-BanciPrintre masurile pe care CE le-ar putea lua in curind se numara si uniformizarea modului de calcul al DAE si extinderea gamei de produse oferite de banci, noteaza Cotidianul. In urmatorii ani, contractarea unui credit de la o banca din afara tarii ar putea deveni mult mai facila. Aceasta pentru ca, printre preocuparile recente ale Comisiei Europene (CE), se numara si incurajarea creditului imobiliar/ipotecar transfrontalier.
Comisia Europeana si-a propus sa faciliteze accesul la creditele ipotecare, dorind sa incurajeze bancile sa acorde imprumuturi clientilor din alte state membre. Pentru aceasta trebuie mai intii ca informatiile precontractuale si modul de calcul al DAE (Dobinda Anuala Efectiva) sa fie unitare in toata UE.
Comisia Europeana si-a propus 4 obiective majore: facilitarea acordarii de credite ipotecare transfrontaliere, extinderea gamei de produse, cresterea increderii consumatorilor si facilitarea mobilitatii consumatorilor in contractarea unui imprumut peste granitele nationale.
Unificarea pietelor poate fi atinsa numai in cazul in care, indiferent de piata nationala, consumatorul se confrunta cu acelasi tip de informatii.
Cele mai importante aspecte tin de informarea precontractuala si de Dobinda Anuala Efectiva, urmate de atitudinea responsabila la acordarea de credite si rambursarea anticipata, arata o Directiva a Comisiei Europene. Cu toate ca nu exista o directiva care sa impuna calculul Dobinzii Anuale Efective (DAE) pentru creditele garantate cu ipoteca, Comisia Europeana recunoaste ca, in majoritatea tarilor membre, clientului ii este prezentat un cost efectiv indiferent de tipul imprumutului solicitat. Ceea ce difera este insa modul de calcul al DAE. Daca formula este "imprumutata" de la creditele de consum, existenta ipotecii aduce in discutie diverse costuri suplimentare, cum sint cele cu asigurarea locuintei sau cu taxele notariale.
Acest Cod a fost negociat de asociatiile europene ale consumatorilor si reprezentanti ai industriei de credit ipotecar si a fost adoptat in 2001 de toate statele membre. Principalul scop al Codului este sa uniformizeze informatiile oferite solicitantilor astfel incit acestia sa poata compara in mod corect ofertele de credite ipotecare, indiferent de tara de origine.
Pina la sfirsitul anului, Comisia Europeana si-a propus sa creeze un Grup de experti in istoricul creditelor care va asista institutia in pregatirea unor masuri corespunzatoare pentru imbunatatirea "accesibilitatii, comparabilitatii si completitudinii informatiilor privind credite pentru locuinte". In acest sens, se va examina in ce masura prevederile privind DAE incluse in directiva privind creditul de consum pot fi extinse la creditul ipotecar, fie in forma actuala, fie intr-un mod care sa ia in considerare specificul creditului ipotecar.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii