UE vrea credit ipotecar transfrontalier
Data publicarii: 02-04-2008 | Finante-BanciPrintre masurile pe care CE le-ar putea lua in curind se numara si uniformizarea modului de calcul al DAE si extinderea gamei de produse oferite de banci, noteaza Cotidianul. In urmatorii ani, contractarea unui credit de la o banca din afara tarii ar putea deveni mult mai facila. Aceasta pentru ca, printre preocuparile recente ale Comisiei Europene (CE), se numara si incurajarea creditului imobiliar/ipotecar transfrontalier.
Comisia Europeana si-a propus sa faciliteze accesul la creditele ipotecare, dorind sa incurajeze bancile sa acorde imprumuturi clientilor din alte state membre. Pentru aceasta trebuie mai intii ca informatiile precontractuale si modul de calcul al DAE (Dobinda Anuala Efectiva) sa fie unitare in toata UE.
Comisia Europeana si-a propus 4 obiective majore: facilitarea acordarii de credite ipotecare transfrontaliere, extinderea gamei de produse, cresterea increderii consumatorilor si facilitarea mobilitatii consumatorilor in contractarea unui imprumut peste granitele nationale.
Unificarea pietelor poate fi atinsa numai in cazul in care, indiferent de piata nationala, consumatorul se confrunta cu acelasi tip de informatii.
Cele mai importante aspecte tin de informarea precontractuala si de Dobinda Anuala Efectiva, urmate de atitudinea responsabila la acordarea de credite si rambursarea anticipata, arata o Directiva a Comisiei Europene. Cu toate ca nu exista o directiva care sa impuna calculul Dobinzii Anuale Efective (DAE) pentru creditele garantate cu ipoteca, Comisia Europeana recunoaste ca, in majoritatea tarilor membre, clientului ii este prezentat un cost efectiv indiferent de tipul imprumutului solicitat. Ceea ce difera este insa modul de calcul al DAE. Daca formula este "imprumutata" de la creditele de consum, existenta ipotecii aduce in discutie diverse costuri suplimentare, cum sint cele cu asigurarea locuintei sau cu taxele notariale.
Acest Cod a fost negociat de asociatiile europene ale consumatorilor si reprezentanti ai industriei de credit ipotecar si a fost adoptat in 2001 de toate statele membre. Principalul scop al Codului este sa uniformizeze informatiile oferite solicitantilor astfel incit acestia sa poata compara in mod corect ofertele de credite ipotecare, indiferent de tara de origine.
Pina la sfirsitul anului, Comisia Europeana si-a propus sa creeze un Grup de experti in istoricul creditelor care va asista institutia in pregatirea unor masuri corespunzatoare pentru imbunatatirea "accesibilitatii, comparabilitatii si completitudinii informatiilor privind credite pentru locuinte". In acest sens, se va examina in ce masura prevederile privind DAE incluse in directiva privind creditul de consum pot fi extinse la creditul ipotecar, fie in forma actuala, fie intr-un mod care sa ia in considerare specificul creditului ipotecar.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman