200 de milioane de euro, spalati intr-un an
Data publicarii: 01-04-2008 | Finante-BanciAproximativ 200 milioane de euro s-au "spalat" anul trecut in Romania. Romanii sunt destul de inventivi si folosesc o serie de metode de transformare a banilor negri in bani legali: de la firme inregistrate in paradisuri fiscale la investitii in cazinouri, noteaza Romania Libera.
Conform indicilor oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB), anul trecut s-au "spalat" in Romania peste 200 milioane de euro. Presedintele acestei institutii, Adriana Luminita Popa, ia insa in considerare doar partea cea mai vizibila a lucrurilor: "Nu pot sa va spun in mod concret cati bani s-au spalat, dar pot sa va spun cate indicii au existat. Valoric, peste 200 milioane de euro in 2007... Sesizarea noastra nu este mijloc de proba, dar pe baza sesizarii noastre Parchetul isi constituie probele". sefa ONPCSB a mai precizat ca infractiunea cel mai des intalnita in cazul spalarilor banilor este, in aproximativ 60 la suta din cazuri, evaziunea fiscala.
La aceasta se adauga "banii negri" obtinuti din inselaciune, prostitutie si comert pe internet. Conform ultimului raport al SRI, modalitatile de actiune utilizate pentru spalarea banilor sunt: angrenarea in procesul de privatizare a unor societati, imprumuturile personale si activitatile de consultanta, investitiile in firmele care lucreaza in sistem "lohn" si plasarea unor fonduri in cazinouri.
Analistul economic Ilie serbanescu sustine ca suma invocata de Oficiu este prea mica si ca evazionistii se pricep foarte bine la transformarea banilor negri in adevarate averi legale, chiar cu complicitatea bancilor: "Banii furati de la stat, banii proveniti din droguri, tigari sau trafic cu alcool sunt considerati murdari. Daca cineva ajunge sa se bucure de ei, inseamna ca au fost spalati". Serbanescu socoteste ca "normal ar fi ca bancile sa raporteze tranzactiile suspecte, lucru care nu se intampla de fiecare data", fiindca dupa aceea "in paradisurile fiscale nu-ti cere nimeni sa raportezi provenienta banilor".
Astfel, analistul a dat drept exemplu o companie care, desi este dotata cu un laptop, reuseste sa castige o licitatie de autostrada, incaseaza banii si pleaca. Lucru mai grav, acesti impostori din Romania nici nu se mai sinchisesc sa-si puna in legalitate banii, deoarece sunt siguri ca nimic rau nu li se poate intampla si "nimeni nu a patit niciodata nimic".
Integral in Romania Libera
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice