Certificatul de urbanism al Proiectului Rosia Montana a fost anulat definitiv

Data publicarii: 28-03-2008 | Mediu

Curtea de Apel Cluj a respins in mod irevocabil recursul declarat de Consiliul Judetean Alba si Rosia Montana Gold Corporation impotriva sentintei Tribunalului Cluj prin care s-a anulat certificatul de urbanism pentru continuarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului.

Actiunea in instanta a fost promovata de catre Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu. Conform unui comunicat de presa remis de Alburnus Maior, CIDRM si Alburnus Maior au dovedit ca actul nu contine lista completa a ariilor din Rosia Montana protejate datorita patrimoniului natural si istoric precum si a zonelor de protectie din jurul lor; ca actul nu contine toate facilitatile industriale pentru care RMGC doreste sa obtina autorizatie de construire si pentru care realizeaza evaluarea de mediu (cum ar fi iazul de decantare) si ca planurile de urbanism pe baza carora a fost emis certificatul de urbanism nr. 78/2006 au fost recent declarate ilegale de catre Curtea de Apel Alba.

Potrivit Alburnus Maior, anularea irevocabila a actului lipseste de efecte juridice toate procedurile de autorizare/etapele procedurale care au la baza certificatul de urbanism 78/2006. De indata ce vor intra in posesia deciziei de miercuri a Curtii de Apel Cluj, cele doua organizatii o vor notifica tuturor autoritatilor responsabile cu diverse proceduri de autorizare pentru proiectul minier Rosia Montana, solicitand acestor autoritati sa inceteze deindata procedurile respective si sa returneze titularului de proiect intreaga documentatie depusa pentru parcurgerea lor.

Certificatul de urbanism 78/2006 a fost obtinut de catre RMGC de la Consiliul Judetean Alba in aprilie 2006, pentru a continua procedura EIM pentru proiectul minier Rosia Montana. Acesta a fost eliberat in ciuda faptului ca certificatul de urbanism anterior (cu numarul 68/2004) era la acel moment si este inca suspendat printr-o decizie judecatoreasca irevocabila.

Prin depunerea la Ministerul Mediului a certificatului nr. 78/2006, RMGC a putut parcurge etapa de consultari publice pe marginea studiului de impact asupra mediului, precum si o parte semnificativa din etapa de evaluare a calitatii studiului de impact. Pe baza acestui act, RMGC a initiat si alte proceduri de autorizare, cum ar fi aceea de a obtine autorizatia de siguranta a barajului iazului de decantare, schimbarea de folosinta a terenurilor si procedura de Modificare a Planului de Urbanism Zonal pentru Zona de Dezvoltare Industriala RMGC.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: