Distribuitorii cer din nou scumpirea gazelor cu 8-12%
Data publicarii: 27-03-2008 | EconomiePresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a declarat joi ca distribuitorii de gaze au cerut din nou o majorare a pretului cu 8-12%, dar deocamdata nu a fost luata nicio decizie in acest sens.
"Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) nu a luat inca nicio decizie in privinta modificarii pretulului gazelor. Exista solicitari din partea distribuitorilor pentru cresterea pretului gazelor. Am cerut completari, materiale suplimentare pentru clarificare, pentru fundamentare. Zilele acestea ne intalnim iar pentru discutii", a declarat presedintele ANRE, Gergely Olosz.
E.ON Gaz Romania sustinea la inceputul lunii martie ca este necesara ajustarea pretului final al gazelor naturale cu circa 12%, de la 1 aprilie, din cauza cresterii pretului de achizitie a gazelor naturale din import.
"E.ON Gaz Romania nu isi mareste profitul in urma acestei ajustari. Dimpotriva, deoarece ajustarea pretului final al gazelor naturale a fost amanata cu o luna si nu a fost suficienta, ne vom confrunta cu pierderi de 55 de milioane de lei in primul trimestru al anului 2008", sustinea compania.
Totodata, E.ON Romania estima o crestere a pretului gazelor naturale de import cu circa 25% pentru restul anului 2008, data fiind evolutia de pe piata internationala.
"Datorita acestei cresteri a costurilor noastre de achizitie a gazelor naturale, ne asteptam la o crestere a pretului final la consumator cu pana la aproximativ 15-20% pentru restul anului 2008. Prima etapa a acestei cresteri - de aproximativ 12% - este necesara de la 1 aprilie 2008. Compania noastra a informat ANRE despre aceasta necesitate. In conditiile in care in luna aprilie sezonul rece se apropie de sfarsit, clientii nostri casnici vor fi mai putin afectati de aceasta crestere", conform sursei citate.
E.ON Gaz Romania sustine ca fara cresterea pretului final al gazelor, nu poate asigura achizitionarea volumelor de gaze pentru clientii sai. Compania preciza ca nu poate vinde clientilor gaze naturale sub pretul de achizitie.
De asemenea, reprezentantii companiei de distributie a gazului Distrigaz Sud sustineau pe 5 martie ca este foarte probabil ca pretul gazelor sa creasca si ca aceasta crestere a pretului gazelor catre populatie ar trebui sa fie de pana la 12%.
Ultima majorare a pretului gazelor naturale la consumator a fost in medie de 8,5% incepand cu 1 februarie, ca urmare a cresterii pretului gazelor din import si a tarifelor de distributie.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile