Distribuitorii cer din nou scumpirea gazelor cu 8-12%
Data publicarii: 27-03-2008 | EconomiePresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a declarat joi ca distribuitorii de gaze au cerut din nou o majorare a pretului cu 8-12%, dar deocamdata nu a fost luata nicio decizie in acest sens.
"Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) nu a luat inca nicio decizie in privinta modificarii pretulului gazelor. Exista solicitari din partea distribuitorilor pentru cresterea pretului gazelor. Am cerut completari, materiale suplimentare pentru clarificare, pentru fundamentare. Zilele acestea ne intalnim iar pentru discutii", a declarat presedintele ANRE, Gergely Olosz.
E.ON Gaz Romania sustinea la inceputul lunii martie ca este necesara ajustarea pretului final al gazelor naturale cu circa 12%, de la 1 aprilie, din cauza cresterii pretului de achizitie a gazelor naturale din import.
"E.ON Gaz Romania nu isi mareste profitul in urma acestei ajustari. Dimpotriva, deoarece ajustarea pretului final al gazelor naturale a fost amanata cu o luna si nu a fost suficienta, ne vom confrunta cu pierderi de 55 de milioane de lei in primul trimestru al anului 2008", sustinea compania.
Totodata, E.ON Romania estima o crestere a pretului gazelor naturale de import cu circa 25% pentru restul anului 2008, data fiind evolutia de pe piata internationala.
"Datorita acestei cresteri a costurilor noastre de achizitie a gazelor naturale, ne asteptam la o crestere a pretului final la consumator cu pana la aproximativ 15-20% pentru restul anului 2008. Prima etapa a acestei cresteri - de aproximativ 12% - este necesara de la 1 aprilie 2008. Compania noastra a informat ANRE despre aceasta necesitate. In conditiile in care in luna aprilie sezonul rece se apropie de sfarsit, clientii nostri casnici vor fi mai putin afectati de aceasta crestere", conform sursei citate.
E.ON Gaz Romania sustine ca fara cresterea pretului final al gazelor, nu poate asigura achizitionarea volumelor de gaze pentru clientii sai. Compania preciza ca nu poate vinde clientilor gaze naturale sub pretul de achizitie.
De asemenea, reprezentantii companiei de distributie a gazului Distrigaz Sud sustineau pe 5 martie ca este foarte probabil ca pretul gazelor sa creasca si ca aceasta crestere a pretului gazelor catre populatie ar trebui sa fie de pana la 12%.
Ultima majorare a pretului gazelor naturale la consumator a fost in medie de 8,5% incepand cu 1 februarie, ca urmare a cresterii pretului gazelor din import si a tarifelor de distributie.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani