Criza creditelor a intrat intr-o etapa noua si dura

Data publicarii: 27-03-2008 | International

Criza creditelor a intrat intr-o faza noua si dificila, dar autoritatile de politica monetara din Marea Britanie trebuie sa echilibreze temperarea cresterii economice si accentuarea inflatiei, a spus guvernatorul bancii centrale a Marii Britanii, Mervyn King, citat de Reuters.

Lira sterlina s-a depreciat, dupa ce membrii comitetului de politica monetara ai Bank of England au subliniat, totodata, riscurile la adresa lirei sterline, care s-a depreciat cu aproximativ 10% de la inceputul anului pana in prezent.

"Criza financiara a intrat intr-o etapa noua si dificila, iar pe pietele internationale, increderea in pietele financiare este fragila", a spus King.

In ultimele saptamani s-au accentuat temerile ca se va inrautati criza creditelor, ceea ce ar duce la o incetinire accentuata a cresterii economice de pe pietele internationale.

In declaratia facuta in fata Comisiei de trezorerie a parlamentului (Treasury Committee), King a spus ca se asteapta ca inflatia din Marea Britanie, care a depasit deja tinta oficiala de 2% a bancii centrale, sa se accentueze si mai mult si sa atinga chiar un nivel de 3%, din cauza scumpirii facturilor pentru utilitati.

King a spus ca este important ca accentuarea inflatiei sa nu devina un motiv folosit excesiv, iar politica monetara trebuie sa reflecte acest risc si sa gestioneze incetinirea cresterii economice.

"Comitetul de politica monetara nu poate avea decat un efect limitat asupra evolutiei inflatiei pe termen scurt", a spus King. "Ceea ce este important, insa, este ca accentuarea inflatiei sa se dovedeasca temporara, la fel ca anul trecut", a subliniat King.

Un sondaj Reuters efectuat saptamana trecuta a aratat ca 22 din cei 56 de economisti chestionati au spus ca se asteapta ca banca centrala a Marii Britanii sa reduca dobanda cheie cu 0,25% pana la 5% in aprilie, in timp ce 34 de analisti au spus ca este mai probabil ca decizia sa fie luata in mai.

King a spus ca banca centrala a Marii Britanii este gata sa furnizeze lichiditate pe pietele financiare, cum este necesar, si ca lucreaza cu bancile comerciale, ca sa gaseasca o solutie la criza.

O astfel de solutie, a mai spus King, ar trebui sa fie suportata de actionarii din bancile care au riscat, mai degraba decat de contribuabili.

La o sedinta de saptamana trecuta, principalii bancheri din Marea Britanie au cerut Bank of England sa fie mai generoasa si mai flexibila, pentru a tempera presiunile de pe pietele financiare fragile.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: