Noua dobanda a BNR, asteptata sa domoleasca marsul preturilor
Data publicarii: 26-03-2008 | Finante-BanciBanca Nationala a Romaniei decide, in sedinta de politica monetara de astazi, daca va majora sau nu nivelul actual al dobanzii-cheie, precum si cel al rezervelor minime obligatorii, noteaza Adevarul. Parerile analistilor privind deciziile bancii centrale sunt impartite.
O parte dintre analisti anticipeaza o mentinere a nivelului actual al dobanzii de politica monetara, in asteptarea efectelor masurilor luate anterior. Altii insa sunt de parere ca banca centrala va decide o noua crestere cu jumatate de punct procentual a dobanzii, in conditiile unei inflatii inca destul de ridicate.
Banca centrala ar putea astepta efectul masurilor anterioare
Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), anticipeaza o crestere pana la 9,5% a dobanzii-cheie, desi considera ca pasul corect ar fi mentinerea dobanzii. "In logica deciziilor luate pana acum ma astept la o crestere cu jumatate de punct procentual. Cu toate astea, consider ca cel mai bine ar fi ca banca centrala sa mentina nivelul actual pentru ca asteptarile inflationiste sa nu fie afectate", a explicat Voinea.
La randul sau, Dragos Cabat, presedintele Chartered Financial Analyst (CFA), se asteapta ca BNR sa nu modifice nivelul dobanzii-cheie. "BNR va lasa dobanda pe loc pentru ca are nevoie sa vada efectele masurilor pe care le-a luat pana acum", a aratat Cabat. De aceeasi parere este si Florian Libocor, economistul-sef al BRD, care nu vede oportuna majorarea dobanzii-cheie.
Pe de alta parte, sunt analisti care prevad cresterea dobanzii, in conditiile in care inflatia se mentine la peste 8%. "Asteptarile noastre prevad o majorare a dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, si asta in conditiile in care inflatia va creste sau se va mentine la un nivel ridicat", a declarat Catalina Constantinescu, analist in cadrul ABN AMRO Bank.
In plus, analistul este de parere ca un nivel al dobanzii-cheie de 10% ar fi unul mai adecvat, insa BNR, probabil, se gandeste sa nu impulsioneze in acest mod creditarea in valuta. O majorare pana la 9,5% a dobanzii-cheie este anticipata si de Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.
Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, sustine ca majorarea dobanzii-cheie poate fi justificata si de faptul ca aceasta este ultima sedinta de politica monetara inaintea Pastelui, cand cererea de bunuri va creste destul de mult. In ceea ce priveste nivelul rezervelor minime obligatorii, analistii nu prevad o modificare a acestora.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile