Romanii prefera un credit rapid in defavoarea unuia cu dobanda mica
Data publicarii: 26-03-2008 | Finante-BanciMetodele pe care Banca Nationala le are la indemana pentru a tempera creditarea sunt tot mai ineficiente in conditiile in care pe romani ii intereseaza mai putin daca platesc o dobanda mai mare atat timp cat pot intra in posesia banilor mai repede, este de parere Otilia Ciotau, economist-sef la Piraeus Bank.
"Contractarea de imprumuturi de catre populatie s-a dovedit in ultimul an ca fiind mai puternic influentata de usurinta accesarii unui credit decat de rata de dobanda. Un 50 bps (puncte de baza) in plus sau in minus pentru un credit contractat de gospodarii nu conteaza atat de mult cat usurinta cu care aceste entitati pot obtine intr-un timp cat mai scurt sumele necesare", a explicat ea.
Bancile gasesc portite de scapare
Totodata, bancile reusesc cu destul de multa usurinta sa gaseasca solutii pentru evitarea costurilor suplimentare rezultate in urma impunerii unei rezerve minime obligatorii (RMO). Astfel, o mare parte din bancile la care exista aceasta posibilitate au transferat o parte din portofoliile lor de credite in strainatate, la bancile-mama. "Transferul de portofoliu de credite s-a realizat in special pentru imprumuturi de valoare ridicata, in valuta straina. In aceasta situatie, RMO in valuta nu a mai putut sa-si indeplineasca rolul pentru care a fost creata".
Pe de alta parte, o buna parte din lichiditatile necesare creditarii in valuta (pentru portofoliul de credite pastrat in bilantul bancilor) trebuie atrase de pe pietele internationale, la costuri tot mai mari, ceea ce impiedica bancile sa reduca nivelul dobanzilor. "In ultimele sase luni, costul de finantare din strainatate (fonduri mai ales in euro si franci elvetieni) a crescut semnificativ, fiind influentat de instabilitatea de pe pietele internationale. Nu se pune inca problema unui «sudden stop» - (n.a. intrerupere brusca a finantarii) cu privire la aceste fonduri, dar pericolul exista date fiind problemele cu care se confrunta mediul international".
Integral in Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile