Ce putem face cu impozitul de 2% daca nu il dam statului
Data publicarii: 25-03-2008 | Finante-BanciSalariatii si persoanele care obtin venituri din alte surse precum cedarea folosintei bunurilor, drepturi de autor etc. pot contribui la sprijinirea unei asociatii non-profit, ONG sau chiar a unei biserici daca pana la 15 mai aleg ca 2% din impozitul pe venitul realizat in 2007 sa fie redirectionat in scopuri caritabile, noteaza Gandul. Actiunea nu ii costa nimic iar operatiunea se rezuma la completarea catorva randuri dintr-o declaratie de la administratia fiscala.
In 2007, doar 12% dintre ei si-au folosit acest drept, adica ceva mai mult de 560.000 de contribuabili. Ei au varsat in conturile organizatiilor 5,2 milioane de euro, de 4 ori mai mult decat in 2006. Contribuabilii din judetele Harghita, Mures, Cluj si Covasna s-au dovedit a fi cei mai atasati actului caritabil, iar cei din Buzau, Tulcea, Teleorman si bucurestenii au preferat sa isi verse tot impozitul la bugetul de stat.
Contribuabilii pot sprijini pe aceasta cale asociatiile profesionale si de afaceri (precum cele ale medicilor, dascalilor, jurnalistilor, managerilor etc.), asociatiile si fundatiile culturale, de arta si de recreere, cele de cooperare internationala, de dezvoltare economica si sociala, de drepturi civile si cetatenesti, de invatamant, educatie si cercetare, de protectie a mediului, de sanatate, cele din domeniul media, servicii sociale sau care apartin diverselor culte religioase active in Romania precum si unitati de cult. In alte state, evidentierea beneficiarilor este mult mai clara. Anul trecut, din 4,7 milioane de salariati din Romania, au decis sa redistribuie 2% din impozit ceva mai bine de 560.000 de persoane. Suma colectata a fost de 5,2 milioane de euro, de 4 ori mai mult decat in 2006.
Contribuabilii persoane fizice au un instrument foarte simplu de sprijinire a organizatiilor non-profit si a unitatilor de cult din Romania. Pana la 15 mai inclusiv, ei pot depune la administratiile financiare in raza carora sunt arondati o declaratie prin care sunt de acord ca 2% din impozitul pe venit pe care il datoreaza statului pentru anul fiscal 2007 sa fie virati in contul unei asociatii, fundatii, ONG sau biserici. "Este un sistem foarte usor de utilizat, ce presupune completarea catorva randuri intr-o declaratie", spune Catalin Gheorghe, director de comunicare la Asociatia pentru Relatii Comunitare. Anul trecut, din 4,7 milioane de salariati din Romania, au decis sa redistribuie 2% din impozit ceva mai bine de 560.000 de persoane.
Integral in Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile