Protectie pe dobanzi
Data publicarii: 25-03-2008 | Finante-BanciRaiffeisen a limitat variatia maxima a dobanzii la creditele pentru locuinte. BCR se gandeste la instrumente care sa puna la adapost clientii, noteaza Evenimentul Zilei. Bancile au inceput sa ia masuri pentru protectia clientilor de dobanzile mari care vin dupa ce se incheie perioada in care este perceputa dobanda fixa si mica. Dupa aceasta perioada, trecerea pe dobanda variabila se traduce prin aplicarea unei dobanzi mai mari.
Consecinta: daca in prima perioada de rambursare a imprumutului ratele lunare sunt mici, in cea de a doua acestea se umfla.
Primul pas facut de banci a fost informarea clientilor despre cat de mare ar fi dobanda variabila perceputa in a doua perioada a creditului daca aceasta s-ar incepe chiar in momentul contracta rii.
Pana cand un client care a luat un credit cu dobanda fixa pe un an ajunge sa o plateasca pe cea variabila, valoarea acesteia poate sa creasca sau sa scada fata de cea pe care i-a aratat-o banca in momentul contractarii imprumutului. Unele institutii de credit au mers chiar mai departe sau se gandesc sa o faca.
Variatie cu maximum 1,5 puncte procentuale
Raiffeisen isi ia angajamentul fata de clienti ca dobanda variabila sa nu fie cu 1,5 puncte procentuale mai mare decat cea fixa pe un an. "Variatia de maximum 1,5% se refera la dobanda variabila", afirma Mihai Simionescu, managerul Departamentului de credite ipotecare din Raiffeisen Bank. Cei care au contractat imprumuturi din aceasta categorie incepand cu luna februarie a.c. pot opta, la fiecare aniversare a creditului - adica de fiecare data cand se implinesc 12 luni de rambursare, pentru o dobanda fixa timp de inca un an, fixa pe trei ani sau variabila.
Instrumente financiare de protectie
BCR analizeaza posibilitatea de a introduce produse care sa acopere diferite riscuri ale clientului, ne-au declarat surse din banca. Instrumentele, care ar fi cele de hedging pe rata dobanzii, ar urma sa fie lansate in cateva luni. Prin acestea, contra unei sume de bani, clientii vor putea sa isi acopere riscul de crestere a dobanzii, de exemplu.
Costul suportat pentru achizitia unui astfel de instrument creste pe masura ce acesta ofera protectie pe o perioada mai mare.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani