Unde ajunge dobanda BNR?
Data publicarii: 24-03-2008 | Finante-BanciUnii analisti apreciaza ca aceasta va fi marita la 9,5%. Cresterea ar putea genera un nou salt al dobanzilor la creditele si depozitele in lei, noteaza Evenimentul Zilei. Banca Nationala a Romaniei ar putea decide peste doua zile o noua majorare a dobanzii de politica monetara, apreciaza o parte a analistilor. Acestia nu exclud majorari mai mari. Altii cred ca dobanda ar trebui marita cu cel mult 0,25 puncte procentuale. Exista insa si voci care argumenteaza ca dobanda nu ar trebui majorata. Ultima decizie de acest fel a dus dobanda BNR la 9%.
Economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, considera ca banca centrala va mari dobanda cu 0,5 puncte procentuale, dar nu exclude o majorare mai mare. "Scenariul de baza e cresterea dobanzii cu 0,5 puncte procentuale. Nu exclud o majorare mai mare. De ce? E posibil ca la sfarsitul lunii martie sa asistam la o inflatie mai mare decat cea prognozata de BNR, de 8,3%. E posibil sa fie chiar 8,5%", afirma Anghel. El adauga ca, in cazul unei evolutii nefavorabile a cursului de schimb, inflatia ar putea fi chiar mai mare de 8,5% la sfarsitul acestei luni. Dar Anghel afirma ca este posibil ca majorarea dobanzii de miercuri sa fie ultima din acest an.
Si seful Departamentului de Cercetare al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, considera ca cel mai probabil scenariu este ca BNR sa majoreze dobanda cu 0,5 puncte procentuale. "Totusi, daca presiunile de depreciere a leului vor ramane ridicate in zilele urmatoare, BNR ar putea mari rata dobanzii chiar cu 1%. In mod normal, 9,5% ar trebui sa fie varful dobanzii BNR in acest an", afirma Dumitru. Analistii Raiffeisen se asteapta ca inflatia sa ajunga la nivelul maxim de circa 8,5% si sa scada in a doua parte a anului pentru a ajunge sub 6% la sfarsitul lui 2008.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani