Meciul euro-leu, foarte disputat pe piata creditelor
Data publicarii: 24-03-2008 | Finante-BanciAlegerea monedei imprumutate depinde foarte mult de atitudinea clientului fata de riscul valutar, noteaza Adevarul. Pe termen scurt sau lung, un imprumut presupune, in primul rand, stabilirea monedei in care va fi contractat. Desi creditele in euro sunt, in majoritatea cazurilor, mai ieftine comparativ cu cele in lei, parerile specialistilor sunt impartite.
In ciuda avertismentelor bancii centrale privind riscurile unei creditari excesive in valuta, o parte din analisti continua sa mizeze pe finantarile in moneda europeana. Acestia sunt de parere ca imprumuturile in euro raman mai avantajoase decat cele in lei, in ciuda deprecierii acute a monedei nationale din ultima perioada, dar si a majorarii costului finantarii de pe pietele externe.
Deprecierea leului nu a descurajat creditele in euro
"Pentru moment, fara sa privim in viitor si fara sa invatam din lectia ultimelor luni, este mai avantajos pentru romani un credit in euro. Spun asta mai ales pentru ca leul se va intari, desi un credit nu este un pariu valutar", este de parere consultantul de investitii Bogdan Baltazar.
In plus, lipsa de resurse in lei pe termen lung forteaza bancile sa adauge o prima suplimentara de risc la creditele in moneda nationala. "Cred ca, in pofida existentei riscului valutar, costul creditelor in valuta va continua sa fie considerat atragator de catre clienti si in perioada urmatoare", spune Mihai Bogza, presedintele Bancpost. De aceeasi parere este si directorul general al ING Bank, Misu Negritoiu. "Cifrele arata ca un credit in euro este mai ieftin chiar si dupa deprecierea leului", a afirmat, recent, Negritoiu.
Volatilitatea cursului da peste cap planurile
Pe de alta parte, imprumutul cel mai avantajos este acela care nu implica un risc valutar. "Pentru majoritatea romanilor, care isi castiga veniturile in moneda nationala, creditele in lei implica costuri mai mici decat cele in euro. Exista oricand riscul ca leul sa se deprecieze", considera Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB). La randul sau, Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, spune ca este foarte greu de stabilit care dintre cele doua variante este mai convenabila in momentul de fata.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani