Terenurile raman si in 2008 cele mai sigure investitii imobliare din Romania
Data publicarii: 21-03-2008 | ImobiliareTranzactiile cu terenuri vor ramane si anul acesta cele mai sigure forme de investitii imobliare din Romania, iar preturile vor creste mai ales in zonele in care vor aparea proiecte de infrastructura sau in cele situate in jurul autostrazilor, potrivit participantilor la Targul de Terenuri Expoland.
"Bucurestiul a trecut deja pe partea profesionala a tranzactiilor imobiliare in sensul ca exista mai multi clienti care achizitioneaza un teren pentru a dezvolta un proiect si ii creste astfel randamentul decat cei care fac investitii speculative (revand terenul la un pret mai mare). Totusi inca exista multe terenuri blocate pentru ca propietarii lor nu le exploateaza randamentul", a declarat vineri presedintele Uniunii Nationale Imobiliare (UNIM) Gabriel Zamfir.
Potrivit acestuia, cea mai mare dinamica a preturilor o va inregistra in 2008 zona de nord-vest a Bucurestiului dar si terenurile situate in zonele unde vor aparea mari investitii in infrastructura sau in proiecte comerciale, precum si cele din apropierea autostrazilor.
In plus, Zamfir considera ca statul va ramane in continuare un mare jucator pe piata imobiliara romaneasca, fie pentru ca va disponibiliza diverse suprafete mari de teren, fie ca va dezvolta proiecte mari de infrastructura.
Piata imobiliara romaneasca per total se va stabiliza in 2008 dar specialistii sustin ca se va observa o sofisticare a tranzactiilor in sensul ca tot mai multi propietari vor apela la structuri internationale (holdinguri) in vederea optimizarii fiscale a vanzarii terenurilor.
"Tranzactiile imobiliare se vor impleti din ce in ce mai mult cu elemente specifice pietelor de capital, fuziunilor si achizitiilor, iar vanzarile de terenuri vor fi depasite din punct de vedere numeric si mai ales valoric de parteneriatele incheiate in vederea dezvoltarii acestora", a declarat managening partener al firmei de avocatura Schoenherr si Asociatii Sebastian Gutiu.
Pentru comparatie, pretul unui metru patrat de teren in zona Casa Presei Libere, cu toate utilitatile, este de 3.500 euro, in zona de nord a Capitalei (jandarmeria Baneassa), o suprafata de 96.000 mp cu toate utilitatile se vinde cu 1.500 euro mp, in Titan, pretul unui teren ajunge la 1.260 euro pe mp, in Otopeni ajunge la 260 euro pe mp (pentru dezvoltarea de hoteluri sau minicartiere rezidentiale), in Tunari, pretul este de 300 euro pe mp, in Barbu Vacarescu 2.700 euro pe mp iar pe Cheiul Dambovitei pretul este de 350 euro pe mp.
Targul de Terenuri Expoland se desfasoara in perioada 21-23 martie 2008.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani