Terenurile raman si in 2008 cele mai sigure investitii imobliare din Romania
Data publicarii: 21-03-2008 | ImobiliareTranzactiile cu terenuri vor ramane si anul acesta cele mai sigure forme de investitii imobliare din Romania, iar preturile vor creste mai ales in zonele in care vor aparea proiecte de infrastructura sau in cele situate in jurul autostrazilor, potrivit participantilor la Targul de Terenuri Expoland.
"Bucurestiul a trecut deja pe partea profesionala a tranzactiilor imobiliare in sensul ca exista mai multi clienti care achizitioneaza un teren pentru a dezvolta un proiect si ii creste astfel randamentul decat cei care fac investitii speculative (revand terenul la un pret mai mare). Totusi inca exista multe terenuri blocate pentru ca propietarii lor nu le exploateaza randamentul", a declarat vineri presedintele Uniunii Nationale Imobiliare (UNIM) Gabriel Zamfir.
Potrivit acestuia, cea mai mare dinamica a preturilor o va inregistra in 2008 zona de nord-vest a Bucurestiului dar si terenurile situate in zonele unde vor aparea mari investitii in infrastructura sau in proiecte comerciale, precum si cele din apropierea autostrazilor.
In plus, Zamfir considera ca statul va ramane in continuare un mare jucator pe piata imobiliara romaneasca, fie pentru ca va disponibiliza diverse suprafete mari de teren, fie ca va dezvolta proiecte mari de infrastructura.
Piata imobiliara romaneasca per total se va stabiliza in 2008 dar specialistii sustin ca se va observa o sofisticare a tranzactiilor in sensul ca tot mai multi propietari vor apela la structuri internationale (holdinguri) in vederea optimizarii fiscale a vanzarii terenurilor.
"Tranzactiile imobiliare se vor impleti din ce in ce mai mult cu elemente specifice pietelor de capital, fuziunilor si achizitiilor, iar vanzarile de terenuri vor fi depasite din punct de vedere numeric si mai ales valoric de parteneriatele incheiate in vederea dezvoltarii acestora", a declarat managening partener al firmei de avocatura Schoenherr si Asociatii Sebastian Gutiu.
Pentru comparatie, pretul unui metru patrat de teren in zona Casa Presei Libere, cu toate utilitatile, este de 3.500 euro, in zona de nord a Capitalei (jandarmeria Baneassa), o suprafata de 96.000 mp cu toate utilitatile se vinde cu 1.500 euro mp, in Titan, pretul unui teren ajunge la 1.260 euro pe mp, in Otopeni ajunge la 260 euro pe mp (pentru dezvoltarea de hoteluri sau minicartiere rezidentiale), in Tunari, pretul este de 300 euro pe mp, in Barbu Vacarescu 2.700 euro pe mp iar pe Cheiul Dambovitei pretul este de 350 euro pe mp.
Targul de Terenuri Expoland se desfasoara in perioada 21-23 martie 2008.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile