Confidentialitatea salariului, valabila doar pentru middle si top manageri
Data publicarii: 21-03-2008 | HR/CariereManagerii respecta cel mai mult confidentialitatea salariilor pe care le primesc, sunt de parere consultantii de resurse umane. In general insa, pe piata locala, zvonurile si discutiile despre salarii se perpetueaza mult mai usor decat in alte tari, dand nastere la frustrari si presiuni la negocierea remuneratiei.
"Ocupantii pozitiilor de middle si top management sunt cei care au tendinta de a pastra confidentialitatea salariilor, percepand mai indeaproape importanta acestui aspect", afirma Alina Candea, business manager pentru compania de recrutare CVO Intenational. Respectarea confidentialitatii salariului este importanta, spune aceasta, deoarece protejeaza compania, orice informatie denaturata riscand sa afecteze imaginea companiei, in contextul unei piete a muncii sensibile.
Pe de alta parte, in interiorul firmei, discutiile despre salarii genereaza frustrari, plecari din companie, presiuni la negociere, precum si un grad scazut de productivitate, generat de lipsa de motivatie.
"Natura umana, in general, este curioasa - compara, barfeste, trateaza comparativ colegii, prietenii. In toate companiile in care am fost, oricat de multe politici de securitate aveam, oamenii vorbeau despre salarii intre ei si existau frustari legate de acest aspect", spune si Mihaela Forgaciu, director de HR pentru hotelul de cinci stele Radisson SAS. Solutia companiilor pentru a se respecta confidentialitatea salariului este anuntarea grilei de salarii pentru diverse categorii de joburi, crede directorul HR.
Romanii nu se documenteaza atent in legatura cu salariile practicate pe piata, spune Alina Candea, principala sursa de informare pentru majoritatea fiind reprezentata de zvonuri. In general, salariatii companiilor mari sunt mai informati cu privire la nivelul salarial al pietei, principala lor sursa de informatii fiind studiile care se fac in piata, afirma Forgaciu.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani