Isarescu: fondurile comunitare nu sunt parasutate, trebuie atrase!
Data publicarii: 21-03-2008 | Finante-BanciRomania este incapabila sa acceseze fondurile europene, astfel ca tara noastra contribuie la bugetul comunitar cu sume mai mari decat este in stare sa atraga, noteaza Curentul. Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, considera ca atragerea fondurilor europene a fost cea mai mare problema a Romaniei in 2007 pentru ca sintetizeaza o serie intreaga de disfunctionalitati.
"Acesti bani nu ne sunt dati, ei trebuie accesati, nu sunt parasutati. Accesarea acestor bani de multe ori ajunge la paradoxuri, adica zonele cele mai nevoiase pot sa acceseze cu mult mai multa dificultate asemenea surse pentru ca accesarea lor inseamna calificare, nu saracie", a declarat recent Isarescu.
Anul trecut, desi Romaniei i-au fost alocate doua miliarde de euro, s-au accesat 440 de milioane de euro, cu un grad de absorbtie de 21%. Un singur domeniu a avut un grad de accesare de 100% si anume fondul european de pescuit. Facand o comparatie cu alte tari in primul an dupa aderare, guvernatorul a remarcat ca, in timp ce in Romania gradul de accesare a fost de 22%, in Cehia, Polonia, Slovacia si Ungaria, in anul 2004, acesta a fost aproape dublu, respectiv 41%, 42%, 41%, 42%.
Mugur Isarescu recunoaste ca accesul la fondurile structurale nu e unul facil, "dar combinatia dintre birocratia noastra si a lor ne poate fi fatala".
Guvernatorul a atras atentia ca celelalte tari au reusit sa atraga de la UE mai mult decat au platit la bugetul comunitar.
"Contributiile nu sunt nici ele mici, se plimba de la 1,2% din PIB in 2007, inseamna 1 miliard de euro contributie la bugetul comunitar, si ajung la 1,3 miliarde de euro, adica 0,7% din PIB in 2011. Daca procesul de accesare nu se va imbunatati radical, Romania va ramane in pozitia de a fi o tara sarac dezvoltata, contribuabil net la bugetul european", a avertizat Isarescu.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile