Isarescu: fondurile comunitare nu sunt parasutate, trebuie atrase!
Data publicarii: 21-03-2008 | Finante-BanciRomania este incapabila sa acceseze fondurile europene, astfel ca tara noastra contribuie la bugetul comunitar cu sume mai mari decat este in stare sa atraga, noteaza Curentul. Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, considera ca atragerea fondurilor europene a fost cea mai mare problema a Romaniei in 2007 pentru ca sintetizeaza o serie intreaga de disfunctionalitati.
"Acesti bani nu ne sunt dati, ei trebuie accesati, nu sunt parasutati. Accesarea acestor bani de multe ori ajunge la paradoxuri, adica zonele cele mai nevoiase pot sa acceseze cu mult mai multa dificultate asemenea surse pentru ca accesarea lor inseamna calificare, nu saracie", a declarat recent Isarescu.
Anul trecut, desi Romaniei i-au fost alocate doua miliarde de euro, s-au accesat 440 de milioane de euro, cu un grad de absorbtie de 21%. Un singur domeniu a avut un grad de accesare de 100% si anume fondul european de pescuit. Facand o comparatie cu alte tari in primul an dupa aderare, guvernatorul a remarcat ca, in timp ce in Romania gradul de accesare a fost de 22%, in Cehia, Polonia, Slovacia si Ungaria, in anul 2004, acesta a fost aproape dublu, respectiv 41%, 42%, 41%, 42%.
Mugur Isarescu recunoaste ca accesul la fondurile structurale nu e unul facil, "dar combinatia dintre birocratia noastra si a lor ne poate fi fatala".
Guvernatorul a atras atentia ca celelalte tari au reusit sa atraga de la UE mai mult decat au platit la bugetul comunitar.
"Contributiile nu sunt nici ele mici, se plimba de la 1,2% din PIB in 2007, inseamna 1 miliard de euro contributie la bugetul comunitar, si ajung la 1,3 miliarde de euro, adica 0,7% din PIB in 2011. Daca procesul de accesare nu se va imbunatati radical, Romania va ramane in pozitia de a fi o tara sarac dezvoltata, contribuabil net la bugetul european", a avertizat Isarescu.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani