Dam pe bautura mai mult decat pe mancare
Data publicarii: Astazi, 20-03-2008 | EconomieIn cheltuielile romanilor, ponderea bauturilor alcoolice si racoritoare a devansat-o pentru prima oara, anul trecut, pe cea a produselor alimentare, noteaza Evenimentul Zilei. Din sumele alocate bauturilor, 40% se duc spre cele alcoolice, iar 60% spre racoritoare. In frunte se afla berea si sucurile acidulate. Cheltuielile cu bautura au reprezentat anul trecut aproape jumatate din cosul zilnic de consum al romanilor.
Conform unui studiu al companiei de cercetare MEMRB, romanii si-au cheltuit banii astfel:
- 44,5% pe bauturi
- 41% pe mancare
- 14% pe produse de ingrijire personala si a casei.
Vanzarile de whisky au fost dinamizate de reducerea pretului cu 40% dupa integrarea in Uniunea Europeana. Efectul a fost alocarea de catre romani a unor sume mai mari pentru acest produs, devenit mult mai accesibil.
Berea s-a scumpit anul trecut cu peste 10%, insa acest lucru nu a determinat scaderea vanzarilor, ba dimpotriva.
Romanii cheltuiesc mai mult pe bautura decat pe mancare, intrucat se orienteaza spre produse mai scumpe, precum whisky si sampanie, rezulta dintr-un studiu al companiei de cercetare MEMRB.
Cheltuielile cu bautura au reprezentat anul trecut aproape jumatate - 44,5% - din bugetul rezervat pentru bunurile de larg consum, mancarea - putin peste 41%, iar produsele de ingrijire personala si a casei - 14%.
In 2006, mancarea detinea o pondere mai mare decat bautura in cosul zilnic de consum al romanilor, insa in 2007 balanta s-a inversat.
Bem produse mai scumpe
Vanzarile de bauturi au crescut anul precedent cu 14% in volum si 24% in valoare. "Cresterea in volum ne arata ca romanii cumpara mai multa bautura. Cresterea mai mare pe valoare se poate explica prin doua scenarii - fie cresterea preturilor, fie cresterea in volum a categoriilor mai scumpe intr-o mai mare masura", explica realizatorii cercetarii.
De asemenea, a crescut ponderea cheltuielilor cu bauturile alcoolice in cosul zilnic de consum al romanilor. Daca, in urma cu doi ani, mai putin de 40% din bugetul destinat bauturilor revenea celor alcoolice, anul trecut ponderea acestor produse a crescut la 41,7%.
Integrarea a ieftinit whisky-ul
Berea si sucurile carbonatate au fost anul trecut cele mai achizitionate produse din categoria bauturilor. "Vedetele" vanzarilor de bauturi au fost insa ice tea-ul (ceai preparat) si whisky-ul, care au inregistrat cele mai ridicate rate de crestere.
"Eliminarea taxelor vamale a dus la scaderea pretului pentru whisky cu 40%, de unde si cresterea cererii pentru acest produs", ne-a declarat Tudor Furir, directorul general al Pernod Ricard Romania, importatorul marcilor Chivas, 100 Pipers si Ballantine's.
Cererea pentru whisky a crescut in ultimul an cu 142%, cu toate ca produsul reprezinta inca mai putin de unu la suta din vanzarile de bauturi de pe piata romaneasca. Intrarea in Uniunea Europeana a ieftinit si sampania din import, ceea ce a determinat cresterea cu peste 50% a vanzarilor pentru acest produs.
Racoritoare de la alimentara
Jumatate din vanzarile de bauturi sunt realizate in magazinele alimentare, potrivit studiului realizat de MEMRB. Pe de alta parte, chioscurile cunosc cel mai puternic declin in preferintele clientilor: ponderea acestora a scazut de la 12,9% in urma cu doi ani, la 9,8% anul trecut.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile