Fondurile europene vor ieftini mancarea romaneasca

Data publicarii: 19-03-2008 | Economie

Daca vom reusi sa absorbim banii UE, peste cinci ani Romania nu va mai arata la fel, spune Eugen Teodorovici, secretar de stat in Ministerul Finantelor, citat de Evenimentul Zilei.

Ne pregatim pentru a lua cu adevarat startul spre fondurile europene. Cu o parte dintre programe disponibile, iar altele pe cale de lansare, banii din fondurile structurale si de coeziune, in suma de 19,7 miliarde de euro, asteapta sa intre, prin proiecte, in bugetele primariilor, ale consiliilor judetene si ale companiilor din Romania.

Odata cu publicarea ghidurilor solicitantului va disparea si intrebarea devenita atat de obisnuita in ultimul an: "Cand si pentru ce putem sa aplicam?". Insa nu goana de a depune multe proiecte este importanta, considera Eugen Teodorovici, secretar de stat in Ministerul Economiei si Finantelor.

"De multe ori, nu nivelul absorbtiei conteaza, ci proiectele in care ai folosit banii respectivi", care trebuie sa aiba un impact real. Potentialii beneficiari sunt pregatiti, functionarii din sistem la fel si nici firmele de consultanta nu se lasa mai prejos. "Va fi o crestere masiva a numarului firmelor de consultanta in perioada urmatoare. Din afara au venit si probabil vor mai veni, dar sunt convins ca vor aparea foarte multe firme romanesti de consultanta", estimeaza oficialul.

"Nu va bazati pe consultanti"

Cu toate ca nu contesta ajutorul care poate veni din partea consultantilor pentru pregatirea proiectelor, Eugen Teodorovici sustine ca "oamenilor nu trebuie sa le lipseasca increderea". Adica, sa se implice mai mult in elaborarea proiectului si sa nu se grabeasca sa lase pe seama consultantilor intregul proces de accesare a banilor europeni.

Cat despre cele cateva mii de functionari implicati in gestionarea banilor, reprezentantii Ministerului Finantelor cauta solutii sa-i fidelizeze, astfel incat sa nu existe, ca pana acum, plecari in masa ca- tre firmele de consultanta. Sporul de 75% la salariu pe care il primesc acesti functionari nu este suficient pentru a concura firmele de consultanta. O posibila solutie ar putea fi cea aplicata in 2002 cu functionarii Agentiei SAPARD, spune secretarul de stat. Adica, functionarii publici ar putea fi trecuti pe statut de personal contractual, ca sa li se poata majora salariile.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: