Creditul de casa in lei tinde sa-l bata pe cel in euro
Data publicarii: 19-03-2008 | Finante-BanciLa un credit ipotecar de 80.000 de euro, rata lunara a variantei in lei este cu 5 lei mai ieftina decit cea la creditul in euro, noteaza Cotidianul. Dolarul si euro pierd teren in fata leului in privinta creditelor de locuinte. Creditele in moneda nationala au inceput sa cistige teren in raport cu imprumuturile in euro.
La nivelul de curs actual, citeva dintre ofertele de credite ipotecare in lei se dovedesc a fi mai avantajoase decit variantele in valuta, potrivit calculelor bancilor. In plus, creditul in lei are marele avantaj de a nu expune contractantul la riscul valutar, mai ales in actualul context economic international, marcat de criza din Statele Unite ale Americii.
Un calcul realizat de Cotidianul arata faptul ca, la cursul actual de 3,77 lei/euro, diferenta dintre cele mai bune doua oferte de credit ipotecar in lei si cea mai buna oferta pentru un credit ipotecar in euro este de citeva mii de lei in favoarea primei variante la nivelul costului total.
Calculul a fost realizat pentru un credit de 80.000 de euro contractat pe o perioada de 25 de ani. Desi la nivel de medie, creditele in euro ramin mai avantajoase decit cele in lei, pe termen lung (cazul creditului ipotecar), avantajul ar putea trece in favoarea monedei nationale. In primul rind, o depreciere de pina la 3,9 lei pentru un euro ar conduce la o inversare totala de trend. In al doilea rind, estimarile specialistilor si chiar ale guvernatorului Isarescu arata ca ecartul dintre dobinzile la lei si cele la euro se va reduce drastic in urmatorii citiva ani.
Un credit ipotecar in moneda nationala de 263.000 de lei (sau echivalentul a 80.000 de euro) are un cost total, dupa 25 de ani, de aproximativ 562.000 de lei. Am luat in considerare si un avans de 15% in conditiile in care, desi pot da credite fara avans, majoritatea bancilor practica un avans intre 15 si 25%.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani