Frauda pe cardurile cu cip
Data publicarii: 18-03-2008 | Finante-BanciCel putin o persoana a suferit pierderi dupa ce cardul sau cu cip a fost clonat si folosit pentru cumparaturi online, noteaza Cotidianul. In Romania, cardul cu cip are si banda magnetica. Smart-cardurile infailibile ramin doar un mit in Romania. In ciuda tehnologiei avansate prin care sint construite si in ciuda modalitatilor numeroase de codificare a datelor personale inscrise in memorie, un client al ING Bank Romania a semnalat ziarului Cotidianul ca a suferit pierderi dupa ce cardul sau cu cip a fost clonat.
Acest lucru s-a intimplat in primul rind din cauza faptului ca sistemul de ATM si POS-uri din Romania nu este inca pregatit in totalitate pentru aceasta tehnologie. Mai mult, Inspectoratul General al Politiei a confirmat pentru ziarul nostru ca investigheaza mai multe cazuri de acest tip impreuna cu directiile de specialitate ale bancilor. Pagubitul a fost nevoit sa isi blocheze contul detinut la banca dupa ce a constatat frauda.
In acest caz insa, se pare ca vina nu apartine bancii in cauza, adica ING Romania, ci sistemului de acceptare, in general, care nu a reusit inca sa devina compatibil cu tehnologia de realizare a cardului. "Piata din Romania nu este compatibila inca in totalitate cu tehnologia EMV (cip). In prezent, cardurile cu cip sint duale, avind atit cip, cit si banda magnetica, datorita incompatibilitatii retelei de terminale bancare. Datorita tehnologiei EMV, informatia de pe cip nu poate fi copiata, ci doar cea de pe banda magnetica", a explicat Adrian Apolzan, seful directiei carduri a ING Bank.
Banca mentionata se situeaza pe prima pozitie in Romania in privinta gradului de acceptare a cardurilor cu cip, in conditiile in care 91% din reteaua proprie de ATM si POS-uri este compatibila cu aceasta tehnologie. Reprezentantii bancii sustin ca, in comparatie cu media europeana, ING se situeaza la un nivel minimal al fraudelor. "Toti clientii posesori de carduri sint protejati conform reglementarilor nationale si internationale in domeniu", mai spun cei de la ING.
Exista si citeva metode prin care poate fi evitata o pierdere prin clonarea cardului. "Nu instrainati cardul si PIN-ul. Codul PIN nu trebuie dezvaluit nimanui. Asigurati-va ca nimeni nu vede codul PIN tastat. Atentie sporita la introducerea/trecerea cardurilor in orice terminal pentru a va asigura ca nu exista alte dispozitive instalate prin care cardurile pot fi clonate. Daca exista orice suspiciune privind siguranta mediului in care utilizati cardul, indepartati-va de acel loc si contactati de urgenta banca. Anuntati imediat emitentul daca ati constatat o frauda", sint sfaturile specialistilor ING.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile