Paradox: Romania, o tara de workaholici contraproductivi
Data publicarii: 18-03-2008 | HR/CariereWorkaholicii nu au nimic de castigat fata de colegii lor care isi ofera timp si pentru relaxare. Cercetatorii Organizatiei Mondiale a Muncii au aratat ca nu putem face fata mai multor activitati deoarece creierul nostru nu poate realiza mai multe sarcini in acelasi timp. Angajatii care au prea multe sarcini devin astfel contraproductivi. Statisticile Eurostat arata ca in Romania se munceste mai mult decat in celelalte tari din Uniunea Europeana, dar suntem mai putin productivi. O explicatie ar fi nu aceea ca am avea mai multe sarcini de dus la capat pana la sfarsitul unei zile, ci doar ca suntem stresati de alte griji si nu ne concentram suficient.
Cercetatorii au aratat ca nu muncind mai mult putem obtine rezultate mai bune. Workaholismul, boala secolului, nu ne aduce nimic in plus, timpul de odihna, relaxare si cel rezervat somnului avand o importanta deosebita in eficienta muncii. Cu alte cuvinte, atunci cand muncim prea mult ne obosim atat de tare ca nu mai suntem in stare sa facem fata nici sarcinilor curente de zi cu zi, creierul nemaiputand sa produca suficiente conexiuni neuronale cand este supus extenuarii.
Mitul conform caruia trebuie sa avem mult de lucru pentru a fi eficienti este in sfarsit daramat. Nu stresul ii face pe angajati mai eficienti, spun cercetatori ai Organizatiei Mondiale a Muncii.
Sa faci mai multe lucruri in acelasi timp este contraproductiv. Capacitatea creierului de a jongla cu diferite sarcini in acelasi timp este limitata. Se pare ca "busyness is business"- sa fii ocupat inseamna sa faci afaceri - nu este o lonzinca buna. Psihologii olandezi au aratat ca doar daca nu suntem ocupati cu o anumita activitate putem avea cele mai stralucitoare idei. Pentru a fi performanti, angajatii au nevoie de pauze, sa se destinda.
Statisticile Eurostat arata ca in Romania se munceste, in medie, cel putin 39-40 de ore pe saptamana, dar productivitatea muncii este mai scazuta decat in tarile din Uniunea Europeana, unde angajatii muncesc mai putin. Cel putin un angajat roman din doi munceste peste programul normal de lucru, dar nu pentru ca are prea multe sarcini, ci pentru ca nu se organizeaza cum trebuie. Productivitatea scazuta a muncii poate fi explicata si prin faptul ca grijile legate de problemele cotidiene nu ii permit salariatului sa se concentreze la locul de munca.
Curentul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani