Deputatii vor ancheta practicile hipermarketurilor
Data publicarii: 18-03-2008 | EconomieCamera Deputatilor a decis luni anchetarea de catre comisia pentru politica economica si privatizare a acuzatiilor de concurenta neloiala si practica monopolista aduse hipermarketurilor de producatori.
Plenul Camerei Deputatilor a aprobat, luni, in unanimitate, solicitarea comisiei pentru politica economica, reforma si privatizare de a realiza o ancheta privind acuzatiile de concurenta neloiala si practica monopolista din supermarketuri.
Potrivit solicitarii comisiei, obiectivele acestei anchete parlamentare constau in verificarea acuzatiilor de concurenta neloiala, a modului de stabilire a preturilor produselor in cadrul hipermarketurilor autohtone si perceperea unor taxe ascunse si de verificarea acuzatiilor de practica monopolista. De asemenea, membrii comisiei vor analiza si impactul pe care aceste practici le au asupra producatorilor, furnizorilor si consumatorilor, cauzele care au dus la situatiile reclamate de producatori si ar urma sa propuna solutii pentru rezolvarea acestor probleme prin imbunatatirea cadrului legislativ.
Membrii comisiei economice ar urma sa solicite informatii autoritatilor publice competente: Consiliul Concurentei, Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor, Ministerul Economiei, Agriculturii, dar si de la organizatiile patronale si sindicale care au reclamat practicile hipermarketurilor, si nu in ultimul rand de la organizatiile de retaileri carora li se aduc acuzatiile respective. Deputatii intentioneaza sa efectueze si vizite la sediile societatilor comerciale implicate.
Comisia de politica economica trebuie sa depuna raport pe acest subiect pana pe 10 iunie.
Consiliul Concurentei trebuie sa se implice in rezolvarea problemelor create cu preturile din supermarketuri, a afirmat, miercuri, premierul Calin Popescu-Tariceanu. Seful Executivului a precizat ca asteapta o informare, in acest caz, de la Ministerul Economiei si Finantelor si Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale.
Anterior, PSD a cerut comisie parlamentara comuna pentru anchetarea practicilor de care sunt acuzate hipermarketurile.
Patronatele din industria alimentara au solicitat pe sase martie Consiliului Concurentei (CC) sa verifice piata de retail. Patronatele si sindicatele din industria alimentara propun elaborarea unui Cod de Bune Practici Comerciale in vederea eliminarii abuzurilor de putere exercitate de supermarketurile din Romania asupra producatorilor nationali prin impunerea unor conditii contractuale excesive.
"Din cauza acestor conditii contractuale excesive, producatorii din Romania ajung sa lucreze exclusiv pentru aceste supermarketuri, rata de profit a producatorilor fiind una extrem de mica. Pe fondul lipsei de crestere semnificativa a profitului producatorilor, corelativ nu exista un orizont de crestere semnificativa a salariatilor din agricultura si din industria alimentara", se arata intr-un comunicat emis zilele trecute de mai multe patronate si sindicate din agricultura si industria alimentara.
Astfel, patronatele si sindicatele sustin ca supermarketurile folosesc in relatiile cu furnizorii un sistem de practici discriminatorii si anticoncurentiale impunand producatorilor sa nu comercializeze altor magazine produse la preturi mai mici.
"Aceste practici conduc la cresterea artificiala a preturilor pe piata, dar si la disparitia magazinelor de proximitate (specializate) deoarece conditiile impuse de supermarketuri elimina producatorii mici, locali, traditionali care nu pot satisface volumele si conditiile impuse (de livrare, financiare, etc.)", se arata in comunicat.
De asemenea, "lipsa de transparenta" a constituirii pretului de raft creeaza confuzie in randul consumatorilor in ceea ce priveste adaosul comercial real. Prin folosirea "taxelor ascunse" se ajunge la o crestere artificiala a preturilor de vanzare, iar profitabilitatea supermarketurilor poate ajunge pana la 60%, in timp ce producatorii si consumatorii inregistreaza pierderi.
Patronatele si sindicatele din industria alimentara propun interzicerea construirii supermarketurilor in centrul oraselor si in zonele rezidentiale pentru a preveni accentuarea aglomerarilor de trafic, disparitia zonelor verzi si a terenurilor de joaca sau cresterea pretului terenului in zonele de locuit.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani